Atacurile teroriste din Egipt, Turcia si Londra nu au determinat anulari din partea turistilor romani care rezervasera sejururi in aceste locuri. Potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, pentru clientul roman principalul criteriu de alegere a vacantei au ramas pretul si raportarea lui la calitate.
Totusi, au fost si romani care au renuntat, dar intr-un numar relativ redus. „Tendinta de a renunta este mica. Au existat turisti care s-au reorientat catre turismul intern“, ne-a declarat reprezentantul Agentiei Turist Center, Dorin Iscru.
Unii mai curajosi au ales sa mearga chiar la Sharm El Sheik (Egipt), recent zguduita de atentate. „Sunt solicitari in continuare pentru Egipt, multi romani preferand ca destinatie Sharm El Sheik“, ne-a spus, la randul ei, Lucia Morariu, director general al Eximtur. „Turistii romani isi vor alege destinatia de vacanta pe baza unor criterii independente de actele de terorism din lume, cum sunt dorinta de a cunoaste locuri noi, facilitatile oferite si, nu in ultimul rand, in functie de buget“, a declarat directorul de marketing al Marshal Turism, Ana Maria Moanta, citata de Mediafax.
Potrivit operatorilor de turism, cele mai multe bilete pentru aceasta vara au fost vandute, iar concediile programate. De asemenea, printre cele mai cautate destinatii se afla Grecia, Malta, Tunisia, Spania si, nu in ultimul rand, Turcia, o tara pentru care abia daca mai gasesc bilete pana la mijlocul lui septembrie.
Pentru anul viitor, reprezentantii agentiilor se asteapta la reducerea usoara a preturilor pe destinatiile afectate de terorism in acest an, mai ales in cazul Egiptului, unde costul unui sejur va cobori probabil sub pragul de 500 de euro.