Creditele acordate populatiei din Romania sunt de 5 ori mai mici din punct de vedere valoric decat in Polonia si de circa 2,5 ori mai reduse decat in Cehia, reiese dintr-un studiu realizat de Coface Intercredit. Astfel, cel putin la prima vedere, deciziile recente ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de restrictionare a creditului de consum par absurde.


In Romania, creditele acordate persoanelor fizice sunt foarte mici valoric in comparatie cu media Uniunii Europene, se arata intr-un studiu Coface Intercredit. La jumatatea acestui an, imprumuturile acordate de banci populatiei nu depaseau 4.584 de milioane de euro, si asta in timp ce in Polonia acestea ajungeau la 22.413 milioane de euro, iar in Cehia - la 11.027 de milioane de euro. In ceea ce priveste totalul valorii absolute a creditului bancar, acesta este de numai 40% din cel al Cehiei de exemplu, care are jumatate din populatia Romaniei.

Creditul in lei, foarte scump

Mai mult decat atat, potrivit lui Cristian Ionescu, directorul general al Coface Intercredit Romania, din studiu mai reiese si ca in Romania creditul in moneda nationala „este de departe cel mai scump din regiune“. Pe de alta parte insa, Ionescu a apreciat ca „diferentialul mare al dobanzii in Romania va invita bancile sa reduca rata dobanzii la creditele in moneda locala insa ramane de vazut daca vor aborda aceasta parghie pentru a combate masurile de restrictionare a creditului in valuta, impuse de BNR“.
In ceea ce priveste evolutia deficitului de cont curent in Romania comparativ cu tarile din regiune, tara noastra s-a situat anul trecut, cu 7,6% din PIB, dupa Ungaria, care a inregistrat un deficit de 8,8% din PIB si cu putin inaintea Bulgariei, care a avut 7,4% din PIB. Pe de alta parte insa, potrivit prognozei Coface Intercredit, in acest an deficitul de cont curent inregistrat de Romania va fi cel mai mare din regiune. Astfel, vom avea un deficit de 8,8% din PIB, in timp ce Bulgaria va avea un deficit de 8,5%, iar Ungaria si-l va reduce la 7,4%.

Stavilele in calea creditarii, temporare

La randul sau, consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, a declarat ieri ca masurile luate de Banca centrala pentru limitarea creditului de consum sunt „absolut temporare“. Vasilescu a explicat ca in momentul in care Romania isi va echilibra productia cu cererea pentru credite de consum, atunci BNR va ridica restrictiile luate. „Am temperat cresterea creditului neguvernamental pentru ca trebuie sa existe un raport echilibrat intre cat produce o tara si cat consuma. Daca vom produce suficient, nu vor mai exista nici un fel de restrictii de consum“, a subliniat consilierul guvernatorului BNR. El a explicat ca BNR a fost fortata sa limiteze avansul luat de creditul neguvernamental si pe segmentul „valuta“ din cauza ca in intervalul iulie 2004 - iulie 2005, creditul in valuta a crescut cu 90% in timp ce creditul de consum in valuta se majorase cu 140%.