In Romania au intrat anul trecut circa 4,144 miliarde de euro, suma din care Banca Nationala estimeaza ca 40% "nu au intrat pe cai legale", a declarat ieri directorul Directiei de Statistica din cadrul bancii centrale, Marian Mustareata. Astfel, aproximativ 1,657 miliarde de euro din transferurile private efectuate in 2005 pot fi considerate "veniri cu sacosa". Potrivit lui Mustareata, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut aceste estimari bazandu-se pe faptul ca in ultimii ani vanzarile de valuta ale populatiei au depasit cu mult transferurile private. De exemplu, numai in 2005, romanii au vandut valuta in valoare de aproximativ 8,9 miliarde de euro. Oficialul BNR a mai spus ca banii veniti din strainatate au acoperit numai in ultimul an aproximativ 38% din deficitul de cont curent. La randul sau, Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), a explicat ca, "daca nu am fi avut acesti bani de la romanii din strainatate, deficitul de cont curent ar fi fost de peste 14%". Mai departe, Eugen Radulescu, presedintele CEC, a afirmat ca "jumatatea goala" a transferurilor private este ca volumul lor in continua majorare a determinat si determina cresterea masiva a importurilor. Radulescu a aratat ca banii trimisi in tara de catre romanii care muncesc "afara" au determinat achizitii din ce in ce mai mari de electronice si electrocasnice, dar si de autoturisme, toate provenite din importuri.
Directorul GEA a citat un studiu realizat recent de sociologul Dumitru Sandu in care se arata ca 9,1% din populatia totala a Romaniei, ceea ce inseamna aproximativ doua milioane de persoane, lucreaza in strainatate.
Din studiu reiese si ca din totalul persoanelor aflate la munca in afara tarii 50,8% provin din mediul rural si 21,5% din micile orase. Din numarul de muncitori romani plecati in strainatate, 41% sunt din zona Moldovei, iar Bucurestiul se plaseaza la limita inferioara, cu o pondere de 2,4%.