Fondurile alocate Romaniei dupa momentul aderarii la Uniunea Europena insumeaza 30 de miliarde de euro. Pentru a beneficia insa de acesti bani, romanii trebuie sa stie sa alcatuiasca proiecte ca sa le acceseze. Iar aceste deprinderi le pot invata de la traineri specializati. Potrivit unor previziuni, in urmatorii doi ani, trainerii din domeniul fondurilor structurale isi vor disputa o piata de aproximativ noua milioane de euro. Romania se confrunta cu situatia ca, din necesarul de 10.000 de functionari capabili sa intocmeasca proiecte de finantare eligibile, sa nu aiba in prezent decat o mie, potrivit siteului Euractiv.
Cariera de trainer este potrivita pentru cei care nu vor sa fie capsunari spanioli sau functionari europeni, au studii superioare si corespund profilului cautat de firmele de training. Acesti specialisti in domeniul fondurilor europene sunt cei care ii vor invata pe functionarii publici si pe patronii de companii private sa scrie proiecte conform standardelor europene. Realizarea in mod profesionist a acestor proiecte este necesara pentru a asigura accesarea celor 30 de miliarde de euro destinati Romaniei, dar nu si garantati. Miza afacerii pe care o reprezinta aceste fonduri structurale nu a fost inca sesizata, nevoia pentru acest tip de servicii fiind mare, iar cererea, deocamdata, moderata.
Referitor la mediul de afaceri, Grupul de Economie Aplicata (GEA) considera ca doar o firma din patru se declara pregatita sa aplice pentru obtinerea de bani europeni in 2007. In functie de trainerul ales, de durata si complexitatea pregatirii, costul unui curs de training pentru o persoana din aceste companii este intre 160 si 700 de euro. Pregatirea acestor specialisti ar costa statul roman aproximativ noua milioane de euro, care insa ar fi compensati din plin de castigarea celor 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana.