Daca Romania va adera la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, autoritatile vor avea de cheltuit 9 milioane de euro, in fiecare zi, timp de doi ani. Declaratia a fost facuta de seful delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele.
Asta pentru ca in urmatorii ani Romaniei i-au fost alocate 28 de miliarde de euro ca fonduri structurale si de coeziune, bani ce trebuie cheltuiti pana in 2015.
La acesti bani se mai pot adauga alte 20 de miliarde de euro reprezentand alte tipuri de finantari europene, comenteaza EurActiv, care citeaza Hotnews si Erste Bank. Potrivit acelorasi surse, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat ca in cazul in care Guvernul va crea un mediu legislativ propice, responsabilitatea derularii de proiecte cu finantare europeana va reveni autoritatilor locale si societatii civile.
Trebuie spus ca Anca Boagiu si Jonathan Scheele au participat saptamana aceasta la o conferinta organizata de Erste Bank despre finantarea proiectelor de investitii si dezvoltare. La intalnire s-a reliefat ca aspectul cel mai important il reprezinta crearea unor proiecte eligibile, facute cu multa responsabilitate, la care trebuie sa participe "prin cofinantare si bancile romanesti". Mai mult, s-a aratat ca aderarea la Uniunea Europeana reprezinta mai curand o oportunitate pentru acces la finantare decat o amenintare pentru IMM-urile romanesti.
"Punctul-cheie nu este aderarea la Uniunea Europeana, ci utilizarea oportunitatilor pentru a face din aceasta un business profitabil", au explicat reprezentantii grupului Erste Bank. Potrivit acestora, cele 17,2 miliarde de euro reprezentand fonduri structurale nerambursabile acordate Romaniei pentru perioada 2007-2013 constituie o mare sansa pentru IMM-urile care doresc sa aiba acces la fondurile comunitare in vederea dezvoltarii afacerii si cresterii competitivitatii pe piata.