Pentru ca in prezent Romania indeplineste doua dintre cele patru criterii de aderare la zona euro, am putea trece la moneda unica europeana intre 2012-2014, potrivit unui studiu realizat recent de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). De altfel, si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, s-a referit in repetate randuri la acest interval de timp in privinta adoptarii monedei europene. Acelasi studiu arata ca Bulgaria va adopta mai repede moneda europeana, in 2009-2010. In ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana, raportul mai arata ca Romania si Bulgaria vor adera in 2007, evident in cazul in care vor indeplini criteriile de aderare si vor rezolva rapid problemele politicii interne.
Asa cum se prevede in Tratatul de a Maastricht, statele candidate trebuie sa respecte o serie de criterii pentru a putea intra in Uniune. Una dintre aceste conditii este ca deficitul bugetar sa nu depaseasca 3% din PIB, limita in care Romania se incadreaza, deficitul prevazut pentru acest an fiind de 1%, potrivit datelor BA-CA. Alta conditie este ca datoria publica sa fie de maximum 60% din PIB, nivelul consemnat de Romania fiind de 23,4% din PIB.
Un alt criteriu, rata inflatiei, ar fi trebuit sa se plaseze in luna iulie a acestui an sub 2,4%, prag depasit insa de Romania (9,9%).