Creditele acordate in valuta straina sectorului privat de pe pietele europene emergente ar putea determina riscuri pentru unele banci, in special in Romania si Ungaria, a declarat Josef Christl, membru in consiliul de administratie al bancii centrale austriece, citat de Reuters si preluat de Mediafax. Cele mai ridicate riscuri potentiale se inregistreaza in Ungaria si Romania, unde ponderea creditelor denominate in moneda straina este ridicata, iar valutele locale sunt tranzactionate liber, fara sa depinda de cursul euro. "Am prefera ca bancile sa reduca imprumuturile in valuta straina, in special in Ungaria si in Romania. Aceste credite prezinta riscuri, cu toate ca nu anticipam o criza majora", a afirmat Christl. Acordarea de imprumuturi in moneda straina este o modalitate populara de reducere a costurilor de creditare in statele unde ratele dobanzilor sunt ridicate. In Romania si Ungaria, aproape 50% din creditele acordate sectorului privat sunt denominate in moneda straina. Atat forintul, cat si leul s-au apreciat recent, determinand scaderea ingrijorarii referitoare la calitatea creditelor.
Imprumuturile sunt contractate, de multe ori in franci elvetieni sau yeni japonezi, intrucat dobanzile sunt scazute in cazul acestor valute.
Bancile austriece Bank Austria Creditanstalt, detinuta de grupul italian UniCredit, Erste Bank si Raiffeisen International sunt principalele trei institutii de credit din Europa de Est, dupa o serie de achizitii realizate in ultimii 15 ani. (M.H.)