Daca pana acum Banca Mondiala isi stabilea strategia la Washington si o propunea autoritatilor de la Bucuresti, acum, pentru prima data, Guvernul roman participa ca partener egal la proiectarea programelor derulate de catre institutia financiara in Romania.

Romania si Banca Mondiala vor incheia in iulie un parteneriat strategic de tara pentru perioada 2005-2009, care va contine programele necesare finalizarii procesului de integrare in Uniunea Europeana, potrivit premierului Calin Popescu-Tariceanu.
De altfel, premierul si o parte dintre membrii Cabinetului s-au intalnit, la sfarsitul acestei saptamani, la Snagov, cu experti ai Bancii Mondiale, pentru a discuta despre prioritatile pe termen lung ale actualei guvernari, discutii la care a participat si seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.
Discutiile s-au purtat de la egal la egal, pentru ca pentru prima data un Guvern roman participa ca partener egal la proiectarea programelor derulate de Banca Mondiala in Romania, in conditiile in care, pana in prezent, Banca Mondiala isi stabilea strategia la Washington si o propunea autoritatilor de la Bucuresti.
Printre proiectele prezentate si discutate cu oficialii BM au fost cele privind continuarea informatizarii sistemului judiciar, imbunatatirea conditiilor de lucru pentru functionarii publici, crearea Agentiei pentru Managementul Datoriei Publice, reabilitarea canalului Dunare-Marea Neagra si introducerea functiei de “city-manager“ in administratia locala, pentru a separa puterea politica de atributiile administrative.
Alte proiecte prezentate s-au referit la modernizarea serviciului de incalzire centralizata, promovarea sistemelor agroforestiere ca alternativa la agricultura clasica, dezvoltarea educatiei timpurii si protectia mediului in zonele Zlatna si Copsa Mica.
“Ministerele vor avea o actiune coerenta in sensul aplicarii reformelor pentru integrarea europeana. Nu vor mai fi masuri haotice, nu vor mai fi reforme incepute si lasate neterminate. Exercitiul guvernarii va fi unitar, pentru ca va fi structurat in functie de agenda europeana a Romaniei“, a spus Tariceanu.

Scheele: “S-a discutat ca intre prieteni“

Daca pana nu de mult Romania era cunoscuta ca fiind rezervata fata de reforme, acum Guvernul Romaniei este perceput de comunitatea internationala ca un accelerator de reforme, potrivit sefului Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Owaise Saadat.
“Am apreciat ca Guvernul se misca intr-adevar in sensul aplicarii reformelor necesare pentru indeplinirea acquisului comunitar“, a spus oficialul Bancii Mondiale.
In opinia lui Scheele, discutia de la Snagov a fost una deschisa si onesta, ca intre prieteni care vor sa realizeze impreuna ceva.
Diplomatul european a subliniat ca aderarea la UE nu inseamna doar bani, ci si asumarea unor valori. Jonathan Scheele a apreciat si contributia BM la procesul de pregatire a Romaniei pentru integrarea europeana.

Seres a cerut bani

Printre proiecte si obiective de dezvoltare, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a cerut participarea Bancii Mondiale la finantarea si cofinantarea proiectelor de interes economic strategic, dupa cum informeaza un comunicat al ministerului in cauza. Seres a precizat ca echipa MEC cauta solutii pentru accelerarea privatizarii si pentru continuarea procesului de restructurare, punand accent pentru continuarea procesului de privatizare a tuturor filialelor Electrica, Romgaz, a complexurilor energetice, a unitatilor Termoserv si Hidroserv.