Romania a inregistrat schimbari importante in ceea ce priveste mediul de afaceri, in anul 2004, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale (BM), publicat ieri. Printre tarile care au inregistrat schimbari importante in privinta suportului acordat mediului de afaceri, in anul care a trecut, se numara Romania, Serbia si Muntenegru, Slovacia si Letonia, se mai evidentiaza in raport. Tarile in care este cel mai usor de deschis si de desfasurat o afacere sint considerate a fi Noua Zeelanda si Singapore, urmate de SUA si Canada. Au fost luate in calcul 155 de tari, printre criteriile de clasare numarindu-se teoriile clasice americane despre afacerile considerate de succes, cum ar fi aceea a unei cit mai reduse birocratii. Studiul se focalizeaza pe factori ca "numarul de zile necesare pentru aprobarea inceperii unei afaceri, usurinta sau dificultatea cu care se pot angaja sau concedia muncitorii, abilitatea creditorilor de a recupera banii in cazul in care o companie imprumutata da faliment si capacitatea de a impune anumite contracte in fata tribunalului ". Expresia cheie folosita in raport este de tari "friendly to business " sau "prietene afacerilor ".
Unele tari din fostul bloc sovietic, cum ar fi Lituania si Estonia, au fost plasate chiar inaintea Germaniei si Elvetiei, luind drept criteriu de clasare deschiderea fata de noi investitii. In clasamentul trecut ale BM, in fruntea listei se situau tarile avansate tehnologic, ca Australia, Danemarca, Marea Britanie, Hong Kong si Norvegia.
Tarile foarte bine plasate in acest clasament nu reprezinta neaparat tari in care este usor sa ai acces la un loc de munca sau sa-l pastrezi. SUA si Noua Zeelanda sint singurele tari din fruntea clasamentului in care nu exista nici o cerinta adresata angajatorului de a plati un muncitor, dupa acesta a fost concediat. In aceste tari, este incurajata astfel initiativa individuala, oamenii isi deschid din ce in ce mai des propriile afaceri, uc pretul pierderii ajutoarelor de un fel sau altul, printre aceste ajutoare numarindu-se asigurarile medicale.
Banca Mondiala considera ca tarile cu cele mai rigide legislatii ale muncii ajung sa aiba cel mai ridicat nivel al somajului, cu sublinierea ca acest lucru se intimpla cu atit mai pronutat in privinta tinerilor si femeilor.
Dar "friendly to business " nu inseamna ca nu exista reguli. Afganistanul, spe exemplu, nu are aproape nici o bariera in calea unei noi afaceri sau in calea concedierii muncitorilor. Dar, pe de alta parte, aceasta tara nu protejeaza in nici un fel drepturile investitorilor si nici o sustinere a unui contract de un fel sau altul, in fata tribunalului. Astfel, plasat pe locul 122 in acelasi clasament, Afganistanul este considerata printre tarile cele mai neprielnice desfasurarii unei afaceri.