Raportul Comisiei Europene din 16 mai ar putea sa contina stegulete rosii la unele sectoare din domeniul agricol si sanitar-veterinar. Asa a declarat recent Leonard Orban (foto), secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene (MIE). Tot "rosu" este posibil sa primeasca si sistemul de informare despre colectarea accizelor si a TVA.
La nivelul Guvernului nu a existat niciodata un plan B referitor la ama-narea aderarii, a spus Orban. Potrivit Mediafax, el a recomandat mediului politic stabilitate, astfel incat Romania sa poata intra cat mai pregatita in Uniunea Europeana.
Ceea ce se stie insa cu siguranta, este ca Romania are probleme la do-meniul agricol, unde lucrurile se urnesc foarte greu. "In agricultura, foarte multe lucruri au trebuit schimbate si mai sunt inca departe fata de ceea ce inseamna agricultura in UE", a subliniat oficialul MIE. Spre exemplu, rata de absorbtie a fondurilor Sapard destinate agriculturii este "o chestiune" careia autoritatile trebuie sa-i acorde mare atentie. Mai mult chiar, probleme apar si in domeniul sanitar-veterinar, unde mai este foarte mult de lucru.

Un proiect de raport controversat

O stire Mediafax informa ieri ca Agentia Reuters a intrat in posesia unui proiect al raportului ce urmeaza a fi publicat la 16 mai. Potrivit acelui proiect, Bulgaria si Romania nu au reusit pana acum sa infiinteze agentii de plati pentru subventiile UE destinate sectorului agricol. Este posibil ca acest proiect sa fi vorbit global despre cele doua tari candidate, altfel nu se explica aceasta inadvertenta cu realitatea.
Dupa cum se stie, Romania a infiintat inca de la 27 februarie 2006 Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit prin transformarea Agentiei Sapard, iar institutia va functiona conform normelor europene incepand cu 2007.
De asemenea, sistemul de informare despre colectarea taxelor si TVA se confrunta cu dificultati. Orban a precizat ca este posibil ca si acest capitol sa figureze in raportul Comisiei cu un steag rosu, dar ca lucrurile o vor lua totusi intr-o directie buna.

A fi sau nu 2007?

Intrebat daca pana la urma se va recomanda in raport aceasta data, Leonard Orban nu a stiut ce sa raspunda "din simplul motiv ca decizia nu a fost luata inca si este foarte probabil ca un raspuns final privind aceasta chestiune sa fie dat la inceputul saptamanii viitoare". Secretarul de stat in MIE s-a aratat totusi optimist si a subliniat ca "Raportul va prezenta cu claritate progresele remarcabile realizate de Romania in ultima perioada si ca 2007 este o data perfect fezabila pentru tara noastra".
In cel mai bun caz insa, daca data mult-asteptata va fi prezentata in Raport, aceasta va trebui sa fie validata de Consiliul European, adica de sefii de stat si de guvern la nivelul UE.
Dupa Raportul de la 16 mai va mai exista un nou raport al CE, in toamna, care se va concentra in special pe problematica nivelului final al pregatirilor pentru aderare si pe problematica introducerii sau nu a clauzelor sectoriale de salvgardare.