Romania ar putea fi afectata daca adoptarea bugetului UE 2007-2013 ar fi mult intarziata, pentru ca s-ar crea astfel un "mediu politic negativ pentru aderare" si pentru ca bugetele comunitare anterioare ar fi extrapolate, a declarat ieri secretarul de stat in MIE, Leonard Orban. "In momentul de fata, raspunsul la intrebarea daca Romania este afectata de respingerea acordului bugetar este "nu", dar daca adoptarea va fi mult intarziata, atunci "da", tara noastra ar fi afectata", a spus Orban.
Dupa cum se stie, Parlamentul European (PE) a respins miercuri, cu o majoritate covarsitoare, acordul privind bugetul european pentru 2007-2013, incheiat in decembrie de sefii de stat si de guvern din UE. Europarlamentarii au solicitat noi negocieri privind plafonul bugetar si planurile de cheltuieli. Deputatii europeni au criticat suma totala propusa, de 862 de miliarde de euro, convenita de Consiliul European in decembrie 2005, in comparatie cu cele 975 de miliarde de euro, propuse de Parlament in iunie acelasi an.
Leonard Orban a apreciat ca exista totusi sanse de adoptare a bugetului UE in prima jumatate a lui 2006, poate chiar in primul trimestru.
Dezbaterile pe aceasta tema vor continua luni, 23 ianuarie, intre presedintele PE, Josep Borrell, si omologii sai din Comisie si Consiliu. CE urmeaza sa prezinte o propunere pentru un nou acord interinstitutional la 1 februarie 2006. Desi nu s-a stabilit o data-limita pentru incheierea acestor negocieri, exista o vointa impartasita de a se ajunge la un acord in primavara acestui an.
Conform acordului din decembrie, Romania urmeaza sa primeasca, in perioada 2010-2013, 18,3 miliarde de euro din partea UE, la care se adauga cele 10,8 miliarde de euro deja aprobate pentru intervalul 2007-2009.
Acordul presupune si o crestere a plafonului de fonduri de coeziune alocate Romaniei, de la 3,66% la aproape 3,79% din cheltuieli, reprezentand - conform calculelor preliminare - un supliment financiar de circa 446 de milioane de euro.
Pentru a beneficia de acesti bani, Romania trebuie sa elaboreze proiecte prin care sa cheltuiasca anual 3,6 miliarde de euro in perioada 2007-2009 si aproape 4,6 miliarde de euro in intervalul 2010-2013. (Mugur Cosmin)