Populatiile naturale de sturion din Romania sint in declin, fapt pentru care la nivel regional s-a propus pentru tara noastra o cota de captura, in 2006, cu 30% mai mica decit in 2005, a declarat guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Paul Cononov. In 2005, Romania a avut autorizata, prin secretariatul de la Geneva, o cota de captura de 40.325 kg sturion si obtinerea unei cantitati de 3.456 kg icre negre. Conform guvernatorului ARBDD, pina la finele lunii septembrie 2005, s-a realizat la cota de peste un procent de 29,44%, iar la cea de icre negre 21,5%. In prezent, gestionarea populatiilor naturale de sturion in Romania sint gestionate de cinci autoritatii: Autoritatea Nationala de Management din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Autoritatea stiintifica - Institutul National de Cercetari pentru Delta Dunarii din Tulcea, ARBDD, Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura din subordinea Ministerului Agriculturii si Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol din Ministerul Agriculturii. "ARBDD are, in prezent, un rol de gestionare administrativa din punct de vedere al mentinerii biodiversitatii. Conform legislatiei, ne ocupam de avizarea contractelor de pescuit date asociatiilor de pescari. ARBDD este numai o parte a ansamblului care coordoneaza activitatea de pescuit si protectie a populatiilor de sturion ", a precizat Paul Cononov.

Romania nu a primit cota de captura pentru 2006

Romania este, alaturi de alte 166 de state, semnatara unui raport de reglementare a protejarii speciilor amenintate din care fac parte si sturionii. Faptul ca Romania nu a primit, inca, o cota de captura pentru 2006, de la secretariatul de la Geneva, este explicata de guvernatorul ARBDD ca "o posibila neconcordanta la nivel regional a cotelor de captura ". Romania face parte din Regiunea de nord-vest a Marii Negre si a Dunarii inferioare alaturi de Bulgaria, Serbia si Muntenegru si Ucraina. Pina cind cele patru state nu ajung la un acord comun secretariatul de la Geneva nu va transmite nici unei tari cota proprie de captura. Conform guvernatorului ARBDD, Ucraina, ca de altfel si Federatia Rusa, nu au solicitat nici in 2005 cote de export pentru icrele negre ale sturionilor.
Din aceleasi motive, marti, Organizatia Natiunilor Unite a interzis temporar exportul de caviar de catre principalii producatori.