Contrafacerea a devenit o problema globala, care acopera toate categoriile de produse, de la sapun si sampon, pina la automobile si medicamente. Nici Romania nu a fost ocolita de aceasta "epidemie ", dimpotriva, ea a devenit o "gazda generoasa ", avind in vedere ca, la nivel national, economia gri si neagra reprezinta 50% din PIB. "In prezent, rata produselor contrafacute existente in tara noastra se ridica la circa 60% din totalul pietei ", a declarat presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor, Dan Docan. Romania devine, astfel, un importator de produse contrafacute, provenite in cea mai mare parte din China. Ratele cele mai ridicate de piratare se inregistreaza in domeniul filmelor, muzicii, jocurilor pe calculator, dar si la incaltaminte, imbracaminte, bauturi alcoolice si alte produse de larg consum. Fenomenul contrafacerii a devenit constant ascendent pe parcursul ultimilor ani, cele mai afectate tari fiind China, India - Europa Centrala si Orientul Mijlociu. Prin extinderea acestui fenomen, cei mai afectati sint producatorii de marfuri originale, care pierd anual miliarde de dolari.
Un domeniu foarte afectat de extinderea fenomenului este cel al bauturilor alcoolice, unde consumul se ridica anual la un miliard de euro. In prezent, peste 90% din productia de tuica si palinca se produce in economia subterana, a declarat presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice, Romulus Dascalu. In opinia sa, la baza fenomenului sta si o slaba vointa a institutiilor statului de a face ordine. In Romania exista peste 30.000 de cazane individuale. "Aecestea au existat si vor exista in continuare. In conditiile in care accizele au crescut consumul a scazut continuu, dar cred ca pe viitor vor disparea toti producatorii neautorizatiā€, a declarat Cornel Sfaiter, administratorul firmei Prodalcom Vorona. In perspectiva integrarii, toti producatorii romani de bauturi alcoolice vor trebui sa isi inregistreze marcile la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, ceea ce inseamna ca multi nu vor rezista.

Proiect de certificare a originalitatii produselor

Pentru combaterea acestui fenomen, Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerii lucreaza la un proiect de certificare a originalitatii produselor - "Marca ARCC ". Astfel, intr-un laborator specializat de expertiza si cercetare, se vor efectua analize fizico-chimice, microbiologice si fizico-mecanice in vederea certificarii originii de marca a diverselor produse agroalimentare, medicamente, cosmetice, petroliere, anorganice, textile, articole de menaj, electronice si electrocasnice, materiale de ambalat si ambalaje. Potrivit presedintelui ARCC, Dan Docan, aceasta strategie nationala se poate realiza numai cu implicarea societatii civile, care sa fie capabila, prin organizatiile sale, sa ofere un suport activ statului. (Irina BOLBOACA)

Economic Subventionarea tractoarelor doar pe hirtie
La Directiile Agricole din tara sint inregistrate peste 2.500 de cereri pentru subventionarea achizitionarii de tractoare, dar exista posibilitatea de a sprijini cumpararea a doar 600 de tractoare. "Este nevoie de o suma de 1.200 de miliarde de lei pentru a subventiona toata industria de tractoare si utilaje agricole. Suma a fost calculata pe baza studiilor si a vinzarilor din ultimii trei ani ", spune Gheorghe Apostu, liderul de sindicat de la uzina de tractoare. Apostu a mai precizat ca, in prezent, 50% din pretul unui tractor se regaseste in factura utilitatilor si a achizitiilor de materii prime, 18-20% se duce la fondul de salarii, iar restul in impozite si taxe la stat.
In cursul acestei saptamini, directorul general al uzinei de tractoare Titu Serban impreuna cu liderul de sindicat Gheorghe Apostu si reprezentantul BNS Matei Bratianu vor discuta la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale cu ministrul Gheorghe Flutur pentru suplimentarea fondurilor de subventionare a tractoarelor si utilajelor agricole. "Suma pentru subventionare trebuia sa fie de 500 de miliarde de lei, dar am primit numai 250 de miliarde, si ni s-a promis ca restul va fi alocat mai tirziu ", a spus directorul general de la Tractorul Titu Serban. Pretul unui tractor de 45 pina la 52 de CP este circa 10.000 de euro fara TVA, iar al unuia de 60 pina la 70 de CP este de 14.000 de euro.