Pe masura ce Europa Centrala si de Est devine un competitor tot mai serios pentru China in privinta fortei de munca ieftine, investitorii straini se reorienteaza spre aceasta zona, arata un studiu referitor la atractivitatea afacerilor derulate in Europa realizat de compania Ernest&Young. Potrivit Ernest&Young, Romania si-a dublat volumul de investitii straine directe anul trecut in comparatie cu 2003. Romania a ajuns astfel sa-si adjudece o cota de 3,2% din totalul investitiilor realizate in Europa, clasindu-se pe locul 11 in topul 15 al principalelor destinatii de investitii pe acest continent. Aceasta cifra corespunde unei cote de aproximativ 1% la nivel mondial.
Bulgaria, cealalta candidata inscrisa in cursa pentru aderarea la Uniunea Europeana, se situeaza pe locul 15, detinind o cota de 2,2% din totalul investitiilor europene derulate in 2004. Comparativ cu 2003, cind avea o cota de 1,5%, Bulgaria a devenit cu 48% mai atractiva ca destinatie de dezvoltare a afacerilor. Marea Britanie se mentine pe primul loc cu o cota de atractivitate de 19,5% din totalul investitiilor straine directe (ISD) europene, desi a raportat in 2004 o scadere dramatica de 17% fata de anul anterior. Franta si Germania ocupa locurile doi si trei, dupa ce au atras 17%, respectiv 5,7%, din totalul ISD realizat in Europa.
In ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca de pe urma acestor investitii, studiul Ernest&Young urca Romania pe locul 7 in Europa. Cu peste 13.700 de noi locuri de munca, Romania a devansat Germania (11.900), dar s-a situat cu mult in urma Poloniei (22.500), care a ocupat locul al doilea. Marea Britanie conduce si in acest clasament, cu peste 30.500 de noi locuri de munca create.

Mai putin anul acesta

Romania a atras ISD in valoare de 4,1 miliarde de euro in 2004. Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza ca nivelul acestora va scadea cu 20% in acest an, pina la 3,2-3,8 miliarde de euro. La nivel global, China continua sa impresioneze prin potentialul de crestere, 52% dintre cei 672 de manageri de companii straine intervievati considerind aceasta tara ca fiind una dintre cele mai atractive din punct de vedere investitional.
America de Nord a mai recuperat din terenul pierdut in 2004, devenind tot mai atractiva in sectoare precum constructii, inovatii si finantari.

Caseta
Se dezvolta serviciile

Sectorul serviciilor a depasit agricultura in 2004, pentru prima oara, in privinta ocuparii fortei de munca, iar in prima parte a anului 2005 aceasta tendinta s-a mentinut, potrivit ministrului Muncii, Gheorghe Barbu. "2004 este primul an in care ponderea ocuparii in sectorul serviciilor este pe primul loc, inregistrind un avantaj clar de 5,6 puncte procentuale fata de agricultura si sase procente fata de industrie ", a declarat, miercuri, ministrul Barbu, la un seminar pe tema Editiei 2005 a Programului Economic de Preaderare (PEP). El a precizat ca datele disponibile indica tendinte pozitive in 2004 fata de 2003, respectiv reducerea ocuparii in agricultura si a ponderii acesteia in total cu 4,1 procente , iar cea mai puternica crestere s-a inregistrat in sectorul serviciilor cu 2,7 procente. Alte evolutii economice pozitive vizeaza cresterea constanta a ponderii ocuparii in sectorul privat si scaderea ocuparii pe cont propriu in agricultura, cu trei procente.

Investitorii japonezii, nemultumiti de infrastructura

Romania trebuie sa-si puna la punct problemele de infrastructura, iar constructia unei autostrazi care sa lege Bucuresti-ul de Ungaria ar atrage mai multi investitori japonezi, apreciaza directorul general al Organizatiei Japoneze pentru Comert Exterior, Hiroyuki Nara. "Romania este o destinatie de investitie promitatoare din perspectiva aderarii la UE si cred ca daca s-ar construi o autostrada care sa lege Bucurestiul de Ungaria, multe dintre companiile japoneze si-ar indrepta atentia asupra Romaniei ", a declarat Hiroyuki Nara. Conform statisticilor publicate de Ministerul Finantelor din Japonia, incepind cu 2001 schimburile comerciale Romano- Japoneze au inregistrat o evolutie favorabila, iar numarul companiilor care au investit in Romania a crescut. "Necesarul de echipamente pentru fabrici precum si cel al componentelor in scopul manufacturarii produselor finite a dus la cresterea importurilor ", a adaugat Nara.
In 2004, consortiul japonez Itochu s-au implicat in proiectul de reabilitare a termocentralei de la Paroseni. "Importul de boilere necesare acestui proiect a marit foarte mult cifra schimburilor comerciale ", a precizat Nara. Conform datelor JETRO, in Romania exista noua companii producatoare cu capital japonez, ponderea cea mai mare detinind-o industria pieselor de automobile. "Multe dintre acestea se arata multumite de gradul inalt de calificare al angajatilor romani, iar aceasta se exprima prin faptul ca unitatile industriale care au inceput sa-si desfasoare activitatea in Romania isi extind capacitatile sau construiesc noi locatii ", a precizat Nara.