Gheorghe Constantin analizeaza pe blog cazul Vantu: S-o luam pe deste...
Care va sa zica avem una bucata post de televiziune de stiri. Care apartine unui mogul media (vorba vine!) cam dus cu pluta. Ca SOV nu e tocmai un exemplu de sanatate mintala. Mogulul nostru a facut servicii tuturor din politica, mai pe fata, mai prin dos. Si-a format o vasta retea de sprijin, nu doar in politica, ci si in institutiile statului. Daca e sa ma intrebati pe mine, as raspunde ca a fost (poate inca este) o pusculita a serviciilor secrete.
Postul de televiziune, care dormita sub bagheta lui PliciMan, alias Silviu Prigoana, a fost cumparat de SOV si s-a afirmat inaintea alegerilor din 2004. A fost o voce a opozitiei de atunci, desi multi spuneau ca ar fost cumparat, in realitate, de Nastase, sau oricum de baronii PSD. I-a servit lui Basescu in perioada in care se lupta pentru supravietuirea la Cotroceni, in 2007.
SOV a facut greseala vietii lui cand s-a inhaitat cu Basescu. De la ce s-au luat e greu de spus. Se poate specula, dar la ce bun? Dar s-a ajuns la un soi de situatie de "care pe care". Iar SOV nu avea cum castiga, cu toti banii lui, pentru ca nu cu Basescu se contra, ci cu statul roman si cu aparatul lui represiv.
Acum sa nu ne bucuram prea tare. Statul se confunda cu Traian Basescu, si nu serveste interesul public, ci doar capriciile sale. E o situatie cum nu se poate mai proasta pentru noi toti. SOV repeta aventura lui Hodorkovski. Intr-un decor caragialesc, dar asta e doar o pata de culoare.
Daca stam sa ne gandim mai bine, Basescu nici nu are nevoie de Realitatea Tv. Sau nu acum. Chiar si in conditiile modificarii Constitutiei, el nu mai poate candida. Evident, l-ar interesa maxim sa lase la Cotroceni o persoana din anturajul sau, care sa-i fie un soi de polita de asigurare. Si aici are o problema: dupa cum s-a purtat cu ei, practic nici macar pe Boc nu se poate baza in PDL. Iar madam Udrea ar fi prima care i-ar lua gatul! Dar orisidecat, parca ar avea un plus de confort dupa 2014, daca ar fi un pedelist la Cotroceni.
Pana atunci sunt alegerile din 2012. Care nu se vor castiga la televizor, ci in strada, cu pufoaice, galeti, pui, pesti congelati, alea, alea. Iar la acest capitol pusculita de partid a pedelistilor e plina, ceea ce nu e cazul cu USL. Acum nimeni nu poate garanta ca, si cu pomeni electorale masive, PDL va castiga suficiente mandate pentru a forma guvernul. Si aici intervine singura miza a detinerii unui post de televiziune de stiri: un referendum pentru ramanerea la Cotroceni. Nimeni din actuala opozitie nu-l va ierta pe Basescu, si la prima ocazie Parlamentul, daca va fi dominat de actuala opozitie, il va suspenda.
Intrebarea este daca Realitatea Tv va supravietui pana atunci. Elan Schwartzenberg, daca el este noul proprietar, va trebui sa lupte din greu cu Ghita-ASESOFT pentru a-si exercita autoritatea in trust. In plus trebuie sa asigure finantarea postului, care inghite bani in draci. Pe care nu-i scoate din publicitate.
Acum, daca surpriza lui SOV pentru Basescu este musiu Elan, ma tem ca e vorba despre un mare fas. Care nu-i foloseste la nimic. De data asta este la mititica pentru a ramane ceva vreme. Oricum, destula sa se aleaga praful de afacerile lui si de televiziune.
Pentru "virtutea" presei romanesti, aventura asta nu inseamna nimic. Onoarea ei nu are cum fi mai sifonata decat este acum. Pentru jocurile de putere da, inseamna ceva. Cei care cred ca daca au bani se pot situa pe pozitii de forta in raport cu cei care administreaza statul primesc o lectie, prin SOV. Din pacate, aceasta lectie nu este spre binele nostru. Pentru ca nu despre puterea publica vorbim, cand pomenim cuvantul "stat", ci despre o oculta formata din birocrati, alesi sau numiti, care au privatizat institutiile statului si le folosesc in scopuri private.
Asa ca aia de se bucura ca i-a tras-o cineva lui SOV ori sunt prosti, ori sunt tampiti...