Romania va avea in acest an un deficit bugetar cu putin sub 1% din PIB, a decis Executivul. Asta in conditiile in care deficitul, convenit dupa negocieri aprige cu Fondul Monetar International (FMI), ce au durat cinci luni bune, a fost fixat la 0,74% din PIB.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Dragos Neacsu, ne-a declarat ca in perioada imediat urmatoare Romania va avea noi discutii cu FMI pe tema deficitului bugetar, care a fost majorat unilateral si in regim de urgenta de catre Guvern la 1% din PIB. „FMI este informat cu privire la inundatiile care au avut loc in Romania. Nu se poate ignora ca au existat inundatii si ca sunt necesare aceste cheltuieli suplimentare“, ne-a spus Neacsu. Oficialul MFP considera ca „orice tinta de deficit poate fi discutata in contextul parametrilor macroeconomici astfel incat acestia sa nu fie afectati“. De altfel, Finantele asteapta finalizarea evaluarii pagubelor produse de ultimele inundatii pentru a avea pe de-o parte o baza de pornire in noile negocieri cu FMI, iar pe de alta parte pentru a sti cat sa se imprumute de pe piata interna. Neacsu a mai aratat ca MFP „va emite o serie de obligatiuni, titluri de stat pe piata interna“. El a mai spus ca ar putea fi elaborata o lege speciala pentru aceste emisiuni sau ca ar putea fi emise pur si simplu in trimestrul patru al acestui an.

A doua rectificare bugetara, in octombrie

Mai mult, potrivit lui Neacsu, a doua rectificare bugetara din acest an va avea loc „la sfarsitul lui septembrie - inceputul lui octombrie“, cand Finantele vor avea date clare despre nivelul cheltuielilor si al veniturilor din trimestrul III, dar si pentru ca pana atunci se va face o evaluare finala a pagubelor produse de cele doua valuri de inundatii de pana acum.

Viitura ne-a costat pana acum peste 0,26% din PIB

Inundatiile au produs o gaura bugetara destul de mare, care s-a contorizat in cele din urma (pana acum) la 0,26% din PIB. Asta potrivit unor calcule elementare facute pe baza diferentei dintre vechiul si noul deficit bugetar. In ultima sedinta, Guvernul a aprobat majorarea deficitului bugetului de stat pe 2005 cu suma de 717 milioane de lei (7.170 de miliarde de lei vechi). Astfel, au fost calculate venituri bugetare suplimentare de 300 de milioane de lei (3.000 de miliarde de lei vechi), iar in acelasi timp cheltuielile s-au suplimentat cu 1.017 milioane de lei (10.170 de miliarde de lei vechi). Ordonanta mai stabileste si ca majorarea veniturilor bugetului de stat pe 2005 va fi asigurata din impozitul pe profit cu 150 de milioane de lei (1.500 de miliarde de lei vechi) si cu alte 150 de milioane de lei (1.500 de miliarde de lei vechi), din taxa pe valoarea adaugata. In ceea ce priveste cheltuielile, suma de 1.017 milioane de lei a fost destinata suplimentarii Fondului de rezerva la dispozitia Guvernului, banii urmand a fi folositi pentru finantarea proiectelor de reconstructie a zonelor calamitate.