O noua politica maritima este in curs de definire in Uniunea Europeana, care intentioneaza sa intareasca guvernarea globala a oceanelor si marilor prin noi instrumente legislative.
Drept argument pentru aceasta initiativa este si faptul ca aproape 90% din comertul extern si 40% din cel intern al UE se face pe mare.
De asemenea, aproximativ doua miliarde de tone de marfa sunt incarcate si descarcate anual in cele 1.200 de porturi ale UE, iar 40% din flota comerciala mondiale le apartine cetatenilor sau companiilor UE.
Printre domenii de actiune propuse de initiativa Comisiei Europene se numara industria si tehnologia maritima, cercetarea si dezvoltarea maritima, protectia mediului marin, transportul maritim, logistica si siguranta, turismul, gestionarea zonelor de coasta, industria pescuitului si energia.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Integrarii Europene (MIE), ca viitor stat membru cu iesire la mare al UE, Romania este interesata sa-si faca vocea auzita si sa participe la procesul de consultari si dezbatere initiat de Comisia Europeana. Astfel, in cadrul unei reuniuni recente, Romania s-a aratat direct interesata in formularea unei politici maritime europene integrate, ale carei principii sa fie aplicate si Marii Negre si, mai ales, sa fie cat mai apropiate de interesele noastre specifice in regiune. (Mugur Cosmin)