Delegatia Comisiei Europene (DCE) in Romania promoveaza satul romanesc incercand sa-l apropie macar la nivel de libera initiativa de cel european. Trebuie spus ca DCE face acest lucru fara sa ofere nici un fel de finantare, dar incercand sa-i provoace pe tarani sa se ajute singuri si sa nu astepte ca Uniunea Europeana sa le rezolve problemele din propria gospodarie. De altfel, ieri, reprezentantii Comisiei Europene in Romania au ales 20 de proiecte din „sate europene“ care vor fi promovate intens pentru a castiga valoare de exemplu. Aceasta selectie s-a facut in cadrul concursului de actiuni comunitare „Satul romanesc, sat european“, selectie la care au participat 228 de localitati din 39 de judete. „Acest concurs si-a propus sa demitizeze Uniunea Europeana...Oamenii care „europenizeaza“ Romania sunt cei care aplica in mod firesc, in rezolvarea problemelor, valori europene precum solidaritatea, cooperarea, spiritul civic, respectul pentru traditie, protectia mediului inconjurator. Daca se intelege acest lucru, aderarea poate deveni cu adevarat un proiect al intregii societati romanesti si nu al elitelor“, a declarat ieri Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
La randul sau, Angela Filote, purtatorul de cuvant al DCE, ne-a spus ca obtinerea titulaturii de „sat european“ aduce implicit recunoasterea de catre Comisia Europeana a valorilor europene existente in Romania. Ea a mai aratat ca scopul acestui concurs „a fost unul dublu, pe de-o parte ca mesaj catre satul romanesc: sa aplici valori europene, sa nu astepti sa vina solutii de la Bucuresti sau de la UE, iar pe de alta parte, satele care sufera de pasivitate sa inteleaga ca niste oameni, care au aceleasi probleme ca si ei au reusit sa si le rezolve singuri.
Trebuie spus ca actiunile comunitare castigatoare vor fi prezentate zilnic la TVR1 in septembrie 2005, la Actualitati, urmand ca in etapa ulterioara, cele considerate reprezentative sa fie prezentate pe larg in emisiuni-dezbatere.