Fostul ministru de Finante Daniel Daianu a afirmat ca nu avem nevoie de o misiune FMI la Bucuresti, ci de un guvern si de autoritati capabile sa judece ce este realist pentru Romania. Daniel Daianu si-a argumentat afirmatia referitoare la prezenta FMI in Romania pe faptul ca desi schimbarea tintei inflatiei, de la 7% la 7,5%, a fost stabilita de comun acord cu FMI, acest lucru a fost gindit, anterior, de BNR si Ministerul de Finante, iar specialistii romani sint capabili sa judece ceea ce este realist pentru Romania.

Pierderile pricinuite de inundatii ar putea atinge 2-3% din PIB

De asemenea, fostul ministru crede ca si in cazul deficitului de cont curent va exista un derapaj, iar potrivit evaluarilor sale, acesta ar putea trece de 8,5%. Cu toate acestea, "tabloul macroeconomic in Romania nu se va deteriora in mod dramatic ", desi exista mari pierderi pricinuite de inundatii. "Aceste pierderi vor consta si in ceea ce eu as numi avut - avut public, avut privat, avut al cetatenilor -, dar si in ceea ce priveste sursele de venituri. Aceasta este o distinctie importanta care trebuie facuta. Sint pierderi mari. Spun ca este inca devreme sa facem o evaluare. Ce se contureaza insa tot mai clar este ca apare putin spus ca e vorba de sute de milioane de euro. S-ar putea sa depasim chiar si 2-3 procente din PIB - pierderi de avut public si de avut al cetatenilor ", a afirmat Daniel Daianu.

Principalele "tesuturi " industriale nu au fost afectate

In opinia fostului ministru, cu toate dezastrele petrecute in ultimul timp, si in acest an, Romania ar putea avea o crestere economica. "Eu cred ca vom avea, totusi, o crestere economica, o crestere a ansamblului de activitati economice din Romania - deci, cit se produce, bunuri si servicii - de peste 5%, chiar daca vom avea un an agricol mult, mult inferior, din cauza efectelor acestor inundatii ", a declarat Daianu. Si de data aceasta Daniel Daianu si-a argumentat afirmatia, precizind: "Dincolo de faptul ca exista stabilizatori institutionali, principalele 'tesuturi' industriale ale Romaniei nu sint afectate. Rutele de transport sint afectate, dar nu de o maniera care sa stopeze in mod fatal desfasurarea vietii economice ". In opinia sa, actuala administratie ar trebui sa incerce sa capitalizeze ofertele de ajutor existente la aceasta data, cu atit mai mult cu cit UE are angajamente fata de Romania si in acest sens. Dar temerile sale sint legate de faptul ca Romania are un coeficient de absorbtie a fondurilor total nesatisfacator, ca in cazul celor oferite de ISPA, de ordinul sutelor de milioane de euro, pentru mediu si transporturi, dar din cauza lipsei proiectelor, cuantumuri importante din aceste sume au fost nefolosite. (Petre POREA)

caseta 1
Cota unica a secat bugetul

Cota unica de impozitare de 16% a creat dezechilibre economice, veniturile la buget din impozitul pe venit fiind mai mici cu aproximativ 17.500 miliarde de lei fata de cele programate initial. Totodata, cheltuielile bugetare estimate au fost mai mari decit cele prognozate, din cauza situatiilor neprevazute, precum calamitatile sau criza medicamentelor. In acelasi timp, impactul cotei unice a fost amplificat de cresterea creditului de consum si de transferurile de bani realizate de romanii care lucreaza in strainatate.
Acestea reprezinta concluziile unui studiu elaborat recent de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti (CCIRB). In acest context, specialistii care au intocmit documentul considera ca majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) este inevitabila.
Strategia fiscala a Ministerului Finantelor Publice pentru urmatorii patru ani presupune, potrivit CCIRB, majorarea cotei standard TVA la 22%, majorarea cotei reduse TVA de la 9% la 11%, aplicarea cotei TVA la 22% pentru cazare in hoteluri si campinguri si obligativitatea angajarii a cinci salariati pentru infiintarea unei microintreprinderi.