La foarte putin dupa ce a imbunatatit cu doua trepte nivelul riscului de tara acordat Romaniei, agentia de evaluare financiara Moody’s avertizeaza, in raportul anual, asupra riscurilor de supraincalzire a economiei.
Potrivit autorului raportului, Nina Ramondelli, care este si vicepresedinte Moody’s, ritmul de crestere a creditului neguvernamental, in special cel in valuta, scumpirea abrupta a activelor si adancirea deficitului de cont curent creeaza un anumit nivel de ingrijorare.
Totodata, decizia de a trece de la utilizarea cursului de schimb ca ancora inflationista la tintirea directa a inflatiei in cursul acestui an este un element care ne complica si mai mult situatia.
Schimbarea de politica monetara va avea loc in aceeasi perioada in care va fi liberalizat complet contul de capital, pentru a permite accesul nerezidentilor la depozitele in lei.

Prea multe intreprinderi nerestructurate

Raportul Moody’s aminteste si de problemele inregistrate in Romania in materie de continuitate a politicilor de reforma structurala, precum si de numarul mare de intreprinderi de stat inca nerestructurate. Totusi, Moody’s considera ca statutul de membru al Uniunii Europene va favoriza mentinerea trendului de crestere economica, astfel incat Romania isi va putea achita fara dificultati datoriile.
“Adancirea integrarii comerciale, financiare si institutionale cu UE va mari capacitatea Romaniei de a face fata unor eventuale fluxuri de capital destabilizatoare. Avansul in procesul de aderare este o dovada clara a realizarilor in domeniul intaririi institutiilor politice si economice“, a afirmat Ramondelli.
Pe de alta parte, Ramondelli a mentionat ca integrarea Romaniei si a Bulgariei in Uniune ar putea fi amanata cu un an. In opinia oficialului Moody’s, acest lucru s-ar putea intampla tocmai din cauza faptului ca Uniunea si-a rezervat dreptul de a recurge la clauze de salvgardare pentru aderarea celor doua tari, ceea ce nu s-a intamplat in cazul primului val de state candidate.
Ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, spune insa ca Romania va fi pregatita pentru momentul 2007.
Intr-un interviu recent acordat publicatiei “International Herald Tribune“, ministrul a precizat ca Romania asteapta de prea multa vreme “reeuropenizarea“ pentru ca acest proces sa mai fie amanat. “Nu putem vorbi despre o amanare, in primul rand din motive de credibilitate. In al doilea rand am produce bulversari chiar in cadrul programului de extindere a Uniunii Europene“, a explicat Dinga.
Si premierul Calin Popescu-Tariceanu este optimist. Miercuri, la intoarcerea de la Bruxelles, premierul a declarat ca nu exista riscul intarzierii aderarii. Tariceanu a mai spus ca are garantia ca Romania va obtine un vot pozitiv din partea Parlamentului European. Votul este asteptat la 13 aprilie.