Romania si Polonia au cea mai mare pondere a populatiei angajata in sectorul agricol din randul a 25 de tari europene, releva un studiu recent realizat de Institutul pentru Studii Economice Internationale de la Viena.
Potrivit studiului, Romania si Polonia inregistreaza in unele regiuni o pondere de cel putin 40% din populatia care activeaza in agricultura, ceea ce inseamna ca oamenii respectivi nu pot gasi un loc de munca in alt domeniu si practica agricultura de subzistenta.
Pe plan national, Romania are cea mai mare rata de angajare in zona de nord-vest a tarii, respectiv 63%, iar 30% dintre locuitorii apti de munca din aceasta regiune lucreaza in agricultura, reprezentand jumatate din cei cu un loc de munca.
In zona centrala si in Bucuresti, domeniul agriculturii este cel mai slab reprezentat, se mai arata in studiu.
La nivelul celor trei regiuni preponderent agricole ale Romaniei, respectiv nord-est, sud si sud-vest, ponderea celor cu studii gimnaziale si care lucreaza in agricultura este de 85-90%. Din aceleasi date reiese ca exista posibilitatea ca ponderea populatiei incadrate in agricultura in Romania si Polonia sa scada in anii urmatori pana la nivelul inregistrat in Grecia sau in Portugalia.
Dintre toate tarile care au reprezentat baza studiului, Grecia consemneaza un nivel apropiat de cele din Romania si Polonia, respectiv 30%.
Datele pe baza carora a fost realizata analiza vizeaza intervalul 1998-2003.