Obiectele de vestimentatie si accesoriile din China sunt la mare cautare printre romani, tara noastra devenind a patra piata de desfacere pentru produsele chinezesti. Analistii, citati de NewsIn, avertizeaza ca importurile masive au marit deficitul comercial si explica acest fenomen prin extinderea lanturilor de magazine si prin posibilitatea reexportarii catre Uniunea Europeana.
Importurile de imbracaminte si accesorii din China au crescut de peste opt ori in perioada ianuarie - august, ajungand la 336,86 milioane de euro, adica 5,64% din valoarea totala a acestor bunuri exportate din China, arata datele Camerei de Comert a Chinei pentru Importuri-Exporturi de Textile (CCCIET). Aceasta crestere a facut ca Romania sa devina a patra piata de desfacere a exporturilor chinezesti de haine si accesorii, dupa Japonia, Statele Unite si Hong Kong.
Potrivit estimarilor unui analist economic, aceasta tendinta de crestere a importurilor se va mentine, si asta din cauza extinderii hipermarketurilor si lanturilor de magazine.
Potrivit raportului asupra comertului exterior al Romaniei, China reprezinta si al saselea partener de import al companiilor din tara noastra.
Mai trebuie spus ca Uniunea Europeana a impus in 2005 o crestere anuala de doar 10% pentru 10 categorii de haine si accesorii de imbracaminte din China. Prin aceasta decizie, UE a dorit sa ofere o sansa producatorilor europeni de textile si imbracaminte in fata producatorilor chinezi. (S.N.)