Exporturile Romaniei de fructe exotice sunt in continua crestere. Cel mai mult exportam banane, dar si citrice, ananas, avocado sau nuci de caju. Asta in conditiile in care de la inceputul anului au explodat importurile la produse considerate "traditionale", cum ar fi ceapa, usturoi si cartofi.
Romania a exportat in 2009 25 de TIR-uri cu banane in Bulgaria. Potrivit unei analize efectuate de Romania Libera, exporturile tarii noastre de banane, citrice, mango, ananas, avocado si nuci de cocos pe primul trimestru din 2010 au depasit cu trei tone pe cele de tomate, morcovi, castraveti, mere, pere si gutui.
In ceea ce priveste citricele, Romania are succes pe pietele din Republica Moldova, Bulgaria si Federatia Rusa.
In ianuarie-aprilie 2010, exportul Romaniei de nuci de cocos, nuci de Brazilia si caju a crescut cu 27% comparativ cu aceeasi perioada din 2009. A regresat insa exportul de curmale, smochine, ananas, avocado, guava, mango.
Romania Libera mai scrie si ca Romania "s-a jucat de-a exportul cu pepeni". O remorca de masina mica, adica 0,9 tone a trecut in Moldova.
Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii explica tropicalizarea Romaniei: "E un lucru normal. De ce vi se pare curios? Aducem portocale, banane si le exportam in Uniunea Europeana".