Siguranta alimentara a reprezentat tematica celui de-al treilea seminar din cadrul Programului "Jurnalisti in Uniunea Europeana” organizat de Romania Gateway si British Council Romania la sediul din Bucuresti al acestei din urma institutii britanice. Cu acest prilej, jurnalistii din presa locala prezenti in Capitala au avut ocazia sa intre in legatura directa prin intermediul sistemului de videoconferinta prin Internet cu specialisti de la Bruxelles si Budapesta, alaturi de colegii lor aflati la Iasi.

Dupa o expunere facuta din capitala Uniunii Europene de Husu-Kallio, directorul general al Departamentului Sanatate si Protectia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene, privind coordonatele legislative ale sigurantei alimentare in statele comunitare, precum si necesitatea implementarii lor si la nivelul statului roman, a urmat un dialog cu Budapesta la care au participat Zoltan Dimeny, producator la Duna TV (televiziunea publica maghiara), dr. Peter Biacs, directorul general al Oficiului National pentru Siguranta Alimentara din Ungaria si Lea Bauer, reprezentant al Biokontroll, o institutie privata din statul maghiar specializata in analiza produselor alimentare.
Ce nu accepta UE, primeste Romania

In cadrul discutiilor, jurnalistii romani au solicitat specialistilor maghiari informatii si puncte de vedere privind problemele cu care se confrunta Ungaria dupa aderarea la Comunitatea Economica Europeana in domeniul protectiei consumatorilor si al sigurantei alimentare. In acest sens, reprezentantii partii ungare au aratat ca in procesul aderarii si imediat dupa acest eveniment au fost inchise 400 de firme din domeniul industriei alimentare, reprezentand 20% din totalul companiilor de profil existente in tara vecina. De asemenea, dr. Peter Biacs a fost spus tirului intrebarilor ziaristilor romani, referitor la prezenta pe piata romaneasca a unor produse alimentare fabricate in Ungaria care nu ar corespunde standardelor de siguranta alimentara aplicate pe piata comunitara si care nu au putut fi astfel comercializate de producatorii maghiari in statele membre ale UE.