Programul de Restructurare a Intreprinderilor si Reconversie Profesionala (RICOP), finantat de Uniunea Europeana cu 86 de milioane de euro, a fost finalizat dupa ce ultimele fonduri au fost atrase la sfarsitul lunii trecute.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice si Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, finantarile totale in cadrul programului au fost de 154,7 milioane de euro, din care 34,2 milioane de euro au provenit de la bugetul de stat si alte 34,2 milioane de euro din contributiile proprii ale beneficiarilor.
Programul a vizat reducerea impactului reformelor economice asupra populatiei, prin crearea de noi locuri de munca in noi sectoare economice in zonele unde au fost inchise sau privatizate intreprinderi de stat. In cadrul RICOP, peste 48.000 de persoane disponibilizate au primit plati compensatorii in valoare de 46,6 milioane de euro. De asemenea, programul a contribuit la gasirea de noi locuri de munca pentru 20.000 de persoane, in vreme ce aproape 70.000 de persoane au primit consiliere, iar circa 13.000 au beneficiat de cursuri de recalificare.
Programul a finantat 636 de proiecte din domenii cum ar fi transporturile, serviciile, turismul, industria usoara, prelucrarea lemnului, inclusiv producerea de mobila, industria sticlei, industria plasticului, constructiile, produsele metalice, metalurgia si industria mecanica.
Judetele in care s-au realizat proiecte prin RICOP sunt Bacau, Iasi, Neamt, Vaslui, Braila, Buzau, Galati, Arges, Dambovita, Teleorman, Dolj, Gorj, Olt, Hunedoara, Valcea, Brasov si Covasna.