AGERPRES informeaza: Victor Ponta: "USL se va confrunta cu provocarea de a rambursa banii imprumutati de guvernul Boc"
Presedintele PSD, Victor Ponta, considera ca Uniunea Social Liberala se va confrunta cu provocarea guvernului Boc de a inapoia banii imprumutati de Romania de la organismele internationale.

"Romania a continuat sa traiasca pe bani imprumutati care, din pacate, vor trebui rambursati in 2013-2015. Privesc cu ingrijorare declaratiile lui Traian Basescu si Emil Boc. Probabil ca ideea sa vina USL sa dea banii inapoi este o provocare cu care ne vom confrunta", a declarat, vineri, la conferinta de prezentare a programului economic al USL, liderul social-democratilor. In discursul sau presedintele PSD a criticat actuala situatie economico-financiara a Romaniei, recesiunea prelungita si a evidentiat datoria externa a Romaniei, pe termen lung si scurt. Totodata el a subliniat slabiciunea statului care s-a dovedit incapabil sa se aplece asupra domeniului social argumentand ca tara noastra are cele mai mici cheltuieli sociale din Uniunea Europeana, atat ca volum cat si ca pondere din PIB.
"Toate tarile din Europa Centrala si de Est au iesit din recesiune dupa patru - cinci trimestre. Noi nu suntem siguri nici dupa al zecelea trimestru.(...) Decizia politica a guvernelor Boc a accentuat criza prin lipsa unei viziuni de iesire din criza, coruptia si politizarea fara precedent, marile datorii acumulate, inclusiv de la FMI si lipsa achitarii lor, risipa bugetara in paralel cu masurile sociale insuportabile. Romania a pierdut 740.000 de locuri de munca din septembrie 2008 pana in prezent", a spus Victor Ponta.
Referindu-se la reformele institutionale liderul PSD a adaugat ca incetinirea sau chiar amanarea acestora a dus la situarea tarii noastre pe ultimele locuri din Uniunea Europeana in ceea ce priveste calitatea institutiilor, rata de ocupare sau eficienta locurilor de munca.
"Perceptia asupra coruptiei a crescut. (...) Investitiile in infrastructura sunt in marea lor majoritate bonificatii acordate clientelei politice, harta destinatiilor investitiilor publice suprapunandu-se perfect peste harta judetelor controlate de camarila portocalie. Din nevoia disperata de a aduce venituri la buget, mediul de afaceri a fost strivit de numarul mare de impozite si taxe".
In ceea ce priveste investitiile straine Ponta a spus ca acestea reprezinta un sfert fata de cele din 2008, la un nivel comparabil cu cel de acum sapte ani. Nu in ultimul rand, presedintele social democratilor a criticat absorbtia redusa a fondurilor europene, colectarea redusa a taxelor, evaziune fiscala ridicata, cheltuielile de capital ridicate si arieratele statului.
"Actualul guvern a imbratisat cresterea pe datorie. Datoria publica s-a triplat in ultimii trei ani ajungand la 40% din PIB, inclusiv imprumutul FMI. In 2011 platim 6 milioane de euro pe zi doar dobanzile. Fara o crestere a maturitatii datoriei publice vom avea de platit 11-12% din PIB datorii in 2012-2015. O mare parte a datoriei publice este pe termen scurt ceea ce face ca statul sa se imprumute din ce in ce mai mult pentru rostogolirea ei.
Guvernele Boc ne propun sa ramanem unde suntem - coruptie, saracie, haos si taieri, ne garanteaza ca nu ne dezvoltam. Anii urmatori nu ne dezvoltam, ci vom plati datorii facute in 2009-2011. Vom fi extrem de vulnerabili pentru o eventuala noua criza care ar putea aparea, vom fi incapabili sa facem fata marilor datorii, in viitor", a adaugat presedintele PSD, Victor Ponta.