Romania si Bulgaria vor primi astazi din partea Comisiei Europene (CE) rapoartele de monitorizare pentru progresele si/sau regresele inregistrate in ultimul an. Cu toate ca Tratatul de aderare a fost semnat, amanarea integrarii poate deveni o realitate, in conditiile in care cele doua tari nu vor accelera eforturile pentru ca pana in aprilie 2006 sa atinga standardele minime cerute de CE.

Mai multi oficiali ai Uniunii Europene, citati de editia electronica de ieri a cotidianului a€žFinancial Timesa€œ, spun ca a€žBulgaria si Romania mai pot inca sa-si indeplineasca obiectivele stabilite pentru integrare, dar vor trebui sa-si concentreze serios toate eforturile pentru acest scopa€œ. Autorii articolului, publicat in prestigiosul ziar britanic, comenteaza la randul lor ca in cazul Romaniei clauzele de salvgardare a€žpot fi activate foarte usora€œ si admiterea in UE poate fi amanata pana in 2008 daca tara noastra nu se va alinia la cerintele europene. Totodata, a€žFinancial Timesa€œ noteaza ca in ultima perioada, in ceea ce priveste cele doua state in curs de aderare, a€žComisia Europeana a fost foarte preocupata in legatura cu o serie de masuri menite sa sustina litera legii, cum ar fi: conditii mai bune privind procedurile de detentie premergatoare procesului, intensificarea luptei impotriva crimei organizate si coruptiei. Alte domenii cu probleme sunt agricultura, problemele legate de mediu si controlul de la vamia€œ.

Primim iar avertismente

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat ieri ca Romania va primi noi scrisori de avertizare de la Comisia Europeana chiar dupa prezentarea raportului de monitorizare. Boagiu a explicat ca aceste avertismente nu au rolul de a distruge Romania, a€žci de a trasa liniile de actiune care trebuie urmatea€œ. Potrivit noului ministru al Integrarii, scrisorile de avertizare nu sunt instrumente de tortura, ci doar de directionare a eforturilor unui stat, astfel incat el sa se incadreze in termene si sa-si realizeze angajamentele pana la data aderarii.
Tot ieri, atat ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, cat si seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, au insistat asupra faptului ca raportul de monitorizare care va fi prezentat de Bruxelles astazi reprezinta a€žo evaluare corecta si obiectivaa€œ, un fel de radiografie a situatiei actuale din Romania. çn opinia ministrului roman al Integrarii, la capitolul a€žProgresea€œ, vor fi mentionate domeniul justitiei, dar si cel a protectiei frontierelor. De asemenea, Boagiu a dat detalii si despre punctele la care progresele pot fi considerate reduse, citand in acest sens agricultura, siguranta alimentara si absortia fondurilor UE.

Ce inseamna raportul de monitorizare

Raportul de monitorizare evalueaza progresele facute de o tara in curs de aderare pe plan politic si economic (conform criteriilor de la Co-penhaga), capacitatea de a-si asuma obligatiile care ii revin ca membru UE (conform aquisului comunitar), gradul de transpunere a acquisului comunitar in legislatia nationala.
Romania, dar si Bulgaria vor primi din partea CE in aprilie 2006 un alt raport de monitorizare pe baza caruia se va lua decizia integrarii la 1 ianuarie 2007 sau a amanarii acestui moment cu inca un an.