Asociatia Patronala a Editorilor Locali din România (APEL) considera inacceptabile conditiile pe care SC RODIPET SA doreste sa le impuna cu forta editorilor de presa.
Consideram încercarea acestei firme de distributie de a impune ca publicatiile din România sa aiba un pret de coperta mai mare, motivat de faptul ca si comisionul difuzorului RODIPET ar fi, în acest fel, mai mare, o tentativa de imixtiune în treburile interne ale unor parteneri, fara legatura cu economia de piata si cu practicile comerciale.
Totodata, catalogam initiativa RODIPET ca pe un atac direct la libertatea presei, la accesul cetatenilor la informatie, prin santajul editorilor care nu au de ales daca vor sa fie prezenti la chioscurile de distributie a presei apartinând RODIPET.
APEL a solicitat Consiliului Concurentei sa verifice modul în care acest operator economic întelege sa respecte regulile pietei si a înstiintat RODIPET cu privire la pozitia adoptata.
Mentionam ca RODIPET are datorii de sute de mii de lei catre societatile ce fac parte din APEL. Toate aceste societati, atât separat, cât si prin intermediul organizatiei, au facut demersuri pe lânga conducerea RODIPET SA, în vederea remedierii macar partiale a acestei situatii, dar, din pacate, fara rezultat.
De asemenea, nici una dintre aceste societati nu a trecut la aplicarea masurilor prevazute în contractele dintre cele doua parti pentru a evita provocarea unor neplaceri cititorilor.
Subliniem ca, pe toata perioada derularii contractelor, societatile membre APEL si-au îndeplinit toate obligatiile asumate fata de RODIPET SA.