Computerele stabilesc în România ce societate este predispusa la evaziune fiscala si la alte încalcari ale legii. Firmele platitoare de TVA sunt ierarhizate de noile softuri ale Finantelor, în functie de riscul fiscal pe care îl prezinta.  Bonitatea unei firme din punct de vedere fiscal este stabilita, de aproximativ o luna, de calculator, pe baza unui soft nou introdus de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Riscul fiscal este stabilit sub forma de procente, în special la companiile platitoare de taxa pe valoarea adaugata (TVA), care au obligatia sa depuna la Fisc, la termenele stabilite de lege, declaratiile privind tranzactiile intracomunitare (Declaratia 390) si declaratiile referitoare la tranzactiile nationale (Declaratia 394). Dupa procesarea automata a acestor date, computerul stabileste gradul de risc, în functie de discrepantele pe care le observa în declaratiile firmelor.  
Risc fiscal procentual "Din compararea declaratiilor rezulta un grad de risc al firmei, din punct de vedere al administratiei fiscale. În functie de cuantumul sumelor care difera între declaratii se determina riscul fiscal procentual. Acesta este mic, mediu si mare, ultimul stabilindu-se de la 60% în sus", a precizat directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Alexandru Barcan. Softul Fiscului poate stabili un risc fiscal de 95%, dar acest lucru înseamna ca firma respectiva nu si-a depus declaratiile obligatorii. Daca nu sunt depuse asemenea documente, potrivit Codului de Procedura Fiscala, societatea este sanctionata cu amenda de la 12.000 la 14.000 de lei.  
Softul poate da erori Pot fi incluse în categoria firmelor cu risc fiscal chiar si cele care sunt corecte fata de stat. Iata un exemplu. O societate declara la stat ca a vândut catre firma X produse în valoare de 100.000 de lei. În acelasi timp, firma X a depus si ea hârtie la Fisc, dar declara ca a cumparat de la firma initiala bunuri în valoare de numai 50.000 de lei. Una dintre ele a încalcat legea. Aplicatia informatica va stabili ca ambele firme au un risc fiscal de 50%. Cu alte cuvinte, softul ANAF nu prezinta o precizie ridicata de stabilire a riscului. Din exemplul de mai sus reiese ca, daca una dintre firme a declarat corect tranzactiile catre stat si la sumele reale, ea poate fi inclusa în categoria celor cu risc fiscal, din cauza firmei partenere. 
Controalele Fiscului, în functie de risc 
Cu cât diferentele din declaratiile depuse sunt mai mari, cu atât exista "sansa" ca firma respectiva sa fie controlata de inspectorii fiscali. Aceasta, deoarece DGFP Dolj, ca si restul controlorilor din cadrul ANAF îsi fac verificarile în functie de gradul de risc fiscal pe care îl stabileste computerul pentru fiecare firma. Codul Fiscal îmbunatatit chiar îi obliga pe oamenii Finantelor sa declanseze controale preventive la societatile care au solicitat rambursari de TVA, dar care au un grad de risc crescut.