Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut, in octombrie, cu 1,29 miliarde euro, la 27,3 miliarde euro, desi iesirile au totalizat 3,1 miliarde de euro, triplu fata de nivelul din septembrie, fiind compensate de intrari fara precedent, de 4,4 miliarde euro. Rezervele valutare ale bancii centrale erau, la sfarsitul lunii septembrie, de 26,02 miliarde euro.
BNR a inregistrat, in octombrie, intrari la rezerva valutara de 4,4 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, operatiuni pe piata interbancara si venituri din administrarea rezervelor internationale.
Totodata, iesirile de la rezerva valutara au totalizat 3,1 miliarde euro, rezultate din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, operatiuni pe piata interbancara, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, precum si altele.
"Intrucat rezervele valutare sunt constituite din active denominate in euro, dolari SUA si alte valute, modificarile importante ale cursurilor acestor valute pe plan international au influentat atat intrarile, cat si ietirile", se arata intr-un comunicat al BNR.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 1,9 miliarde euro, in conditiile evolutiilor preturilor internationale. Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au urcat la 29,22 miliarde euro la finele lunii octombrie, in urcare de la 28,1 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie.
Platile scadente in luna noiembrie 2008 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor, insumeaza 57 milioane euro.