Dupa ce a obligat microintreprinderile sa plateasca impozit pe profit sau impozit minim de la 1 ianuarie 2010, guvernul schimba foaia si se gandeste sa reintroduca impozitul pe venitul microintreprinderilor, de 3%. Totodata, se discuta sa nu se mai introduca impozitul forfetar de la anul.


Ce ne asteapta din punct de vedere fiscal anul viitor? Greu de raspuns de pe acum la aceasta intrebare, pentru ca statul se gandeste din nou sa mai schimbe un impozit. Guvernul lasa sa "transpire" in mass-media informatii privind planurile de lucru pentru perioada viitoare. Se pregateste reintroducerea impozitului pe venitul microintreprinderilor, in cota de 3%, ceea ce inseamna ca aceasta categorie de firme nu va mai plati impozit pe profit. Pana la inceputul acestui an, microintreprinderile puteau opta pentru impozit pe profit sau pe venit. In 2010, s-a scos impozitul pe venit.

Renasc "microintreprinderile"

Pentru ca o firma sa fi fost catalogata drept microintreprindere, ar fi trebuit sa indeplineasca doua conditii: sa aiba intre unu - noua salariati si o cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro. Guvernul se gandeste sa reinvie microintreprinderile dupa ce mii de astfel de firme au fost "omorate" de introducerea impozitului minim. La sfarsitul anului 2009, in Dolj mai existau 4.300 de microintreprinderi, potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP). Dintre acestea, cele mai multe sunt concentrate in Craiova, respectiv 3.340. Din punct de vedere fiscal, pentru stat ar fi mai buna formula de impozitare cu 3% asupra veniturilor, pe care o pregateste guvernul pentru 2011. "Pentru buget, este benefica masura impozitului pe venitul microintreprinderilor. Se incasau veniturile intr-un volum constant si ritmic (trimestrial)", a explicat directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. In 2007, impozitul pe venitul microintreprinderilor a fost de 2% din veniturile totale ale firmelor, din 2008 a crescut la 2,5%, iar in 2009 ajunsese la 3% din venituri.

Impozit pe profit sau pe venit

Pentru mediul privat, in prezent este mai avantajos impozitul pe profit, pentru ca isi pot controla, in general, nivelul impozitului platit la stat, in sensul ca firmele sunt tentate sa isi umfle cheltuielile, pentru a-si diminua profitul platit la stat. Pe cand, daca ar fi impozitate la venit, atunci nu au ce face. La venitul obtinut se aplica 3% si aceea este suma platita statului. Pentru acele microintreprinderi care realizeaza profituri mici poate fi mai avantajos impozitul pe profit, care ar fi mai mic decat cel pe venit. Oricum, daca de la anul se revine la impozitul pe venitul microintreprinderilor, guvernul ar trebui sa lase la latitudinea firmelor sa opteze pentru unul dintre impozite. Ca sa opteze, micile companii trebuie sa mearga la Fisc, sa isi modifice vectorul fiscal. Dar mai intai sa asteptam ca propunerea legislativa sa se transforme in act normativ.

Firmele cu pierderi scapa de teroarea "forfetarului"

De asemenea, ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a dat publicitatii informatia ca ar fi posibil sa nu se mai introduca impozitul forfetar de la anul, asa cum era stabilit, din cauza ca ar putea aparea dificultati in administrarea lui. Ministrul ar fi trebuit ca in octombrie sa vina cu o formula noua de impozit forfetar, dupa ce a fost eliminat impozitul minim care obliga inclusiv firmele pe pierderi sa plateasca la stat un impozit. Daca se renunta la impozitul forfetar, atunci vor scapa de povara fiscala societatile despre care Ministerul Finantelor spunea ca sunt predispuse la evaziune fiscala. Erau enumerate, la vremea respectiva, diverse activitati din domeniul serviciilor: restaurante, baruri, hoteluri, pensiuni, frizerii, vulcanizari si altele, care nu isi declara toate veniturile realizate. Zilele trecute, actualul ministru de finante a precizat ca dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale si dupa eliminarea impozitului minim nu este nevoie de introducerea unor masuri compensatorii, cum ar fi impozitul forfetar. Totodata, ministerul de resort va analiza impreuna cu FMI si Comisia Europeana posibilitatea revenirii la impozitul pe venitul microintreprinderilor, de 3%.