O firma-fantoma din Cluj isi cauta parteneri de afaceri in toata tara, carora le promite ca le diminueaza TVA de plata si le scade impozitul pe profit datorat statului. Organele fiscale spun ca este o ilegalitate sa deduci cheltuieli uriase, iar consultantii fiscali sfatuiesc societatile sa nu dea curs unor asemenea propuneri de afaceri.

"Societate cu TVA de recuperat vinde TVA, deduce/reduce impozit pe profit. Discret. Legal. Tel.: 0746...". Asa suna anuntul primit zilele trecute pe adresa de e-mail a redactiei. Redactorii GdS au sunat la numarul afisat, iar de la capatul celalalt al firului, o voce de barbat incerca sa ne vanda o reteta "ideala" de furat statul atat la taxa pe valoarea adaugata (TVA) de plata, cat si la impozitul pe profit. Persoana respectiva - care spunea ca este de la o firma din judetul Cluj - propunea potentialului client sa perfecteze o afacere care sa aiba drept scop "cheltuieli care sa deduca rapid TVA si totodata sa scada impozitul pe profit datorat statului".

"Deduceti si TVA, reduceti si impozitul pe profit"

Afaceristul din Cluj a povestit, prin telefon, fara nici o retinere reteta de furat legal din buzunarul statului: "Facem un contract de colaborare. Noi va facem un site, iar dumneavoastra trebuie sa aveti cheltuieli deductibile cu deducere rapida, cum ar fi cele cu promovarea firmei, o reclama, ceva. Putem sa emitem si factura, dar e mai repede cu chitanta. Insa, daca doriti, facem si cu factura, si cu chitanta. Totul legal. Iar dumneavoastra platiti intretinere pentru site luna de luna si scapati si de TVA, va scade si impozitul pe profit. De obicei, facem contractul la 10.000 de euro. Se face plata si va iau comision 10%. Am mai facut cu o firma din Iasi".
Barbatul a spus cu nonsalanta si numele societatii pe care o detine in Cluj si prin intermediul careia doreste sa faca asemenea tranzactii. GdS a verificat la Registrul Comertului si nu exista in judetul Cluj nici o firma cu numele indicat de persoana care a trimis anuntul de afaceri. Mai exact, afaceristul clujean invata societatile din toata tara cum sa-si umfle cheltuielile, deci sa rezulte profit mai mic si, implicit, impozit pe profit redus fata de activitatea normala. In acelasi timp, TVA deductibil mai mare, inseamna TVA de plata (adica diferenta intre TVA colectat si TVA deductibil) mai mic datorat bugetului statului sau poate sa rezulte TVA de recuperat.

Fiscul a sarit ca ars

La prima vedere pare legal, dar, in realitate, metoda clujeanului este de a eluda statul la plata darilor. Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, a precizat ca situatia prezentata de GdS, cu tentative de reducere a impozitului pe profit, "nu este legala daca se incearca sa se umfle cheltuielile nejustificat. Inspectorii fiscali isi dau seama la un control daca acea cheltuiala a fost justificata sau nu. Ea pare legala pentru ca se incheie un contract de prestare de servicii si se plateste, dar, daca acea cheltuiala nu se justifica pentru firma, atunci nu este deductibila fiscal". Directorul Fiscului spune ca asemenea tentative de diminuare a impozitului pe profit reprezinta "inca un exemplu de ce este bun impozitul forfetar, platit la cifra de afaceri, si nu la profit".
Reprezentantii companiei de consultanta fiscala Professional Consulting spun ca afacerea propusa de clujean este "o facatura, care poate fi descoperita de catre Finante si pedepsita timp de zece ani de acum incolo". Ei avertizeaza companiile doljene sa nu accepte asemenea propuneri legate de TVA si de reducerea impozitului pe profit, "pentru ca ele nu reflecta realitatea. Nu poti plati pe luna mii de euro doar pentru intretinerea unui site, cand acesta costa
40-50 de euro. In plus, impozitele neplatite conform legii se prescriu in cinci ani, dar evaziunea fiscala poate fi depistata timp de zece ani".