Intr-o singura luna, doljenii au acumulat restante la creditele bancare in plus cu 16 milioane de lei fata de ianuarie, detinand suprematia intre judetele Olteniei. Rau-platnici au fost si debitorii din Olt, cu credite neplatite in februarie mai mari cu 7,7 milioane de lei decat luna anterioara, la un volum total de imprumuturi la jumatate fata de cel din Dolj.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dat publicitatii zilele trecute comportamentul teritorial al imprumutatilor la banci in luna februarie a acestui an. Doljenilor le-au crescut spectaculos restantele la creditele bancare contractate anterior. Intr-o singura luna, populatia si agentii economici au cumulat restante de peste 16 milioane de lei la toate creditele de pe piata. Cele mai multe restante in februarie se inregistreaza la imprumuturile in moneda nationala, cu noua milioane de lei mai mult decat in ianuarie. Situatia este sumbra si la creditele in valuta, unde, de regula, debitorii erau bun-platnici. Restantele doljenilor in valuta (exprimate in lei) au crescut intr-o singura luna cu sapte milioane de lei. Concret, in Dolj, volumul total al creditelor in lei era la sfarsitul lunii februarie de 2,488 miliarde de lei, dintre care restantele erau de 67 de milioane de lei, in crestere cu noua milioane fata de luna ianuarie. Cele in valuta totalizau 2,487 miliarde de lei, dar restantele erau de 23,4 milioane de lei, in crestere cu sapte milioane. Fata de numarul total al creditelor contractate, datoriile neplatite in termen reprezinta un procent infim, insa ritmul de crestere fata de lunile anterioare este galopant la imprumuturile in valuta. La creditele in lei, restantele au crescut si in ianuarie fata de decembrie 2008, cu opt milioane de lei, insa la imprumuturile in valuta creditele neplatite in ianuarie au fost cu trei milioane de lei mai mari decat luna anterioara. Bancherii recunosc faptul ca s-au majorat restantele populatiei, din cauza ca a crescut numarul somerilor sau pentru ca s-au diminuat veniturile celor care au contractat imprumuturi bancare. "Cele mai multe restante sunt la creditele de nevoi personale negarantate, de regula la creditele la care debitorul nu specifica pentru ce se imprumuta. Se simte o crestere a restantelor in ultima perioada din cauza scaderii veniturilor persoanelor imprumutate, dar nu este ingrijoratoare, ci este un procent infim", a spus un bancher craiovean. Pe toata tara, procentul creditelor neperformante a ajuns la 7,6% din totalul lor.

Oltul vine din urma

Desi judetul Olt este mult mai mic decat Doljul, atat ca suprafata, cat si ca numar de locuitori, restantele la creditele bancare cresc vertiginos pana aproape de nivelul celor din Dolj. In Olt, cele mai multe credite neperformante au fost cele exprimate in moneda nationala. BNR anunta ca in februarie datornicii din Olt si-au sporit restantele la creditele in moneda nationala cu sapte milioane de lei, iar la cele in valuta cu numai 0,7 milioane de lei. In cifre absolute, restantele oltenilor la imprumuturile in lei au ajuns la 76 de milioane, dar la un volum total de credite de 1,35 miliarde, la jumatate fata de cele din Dolj (si 800.000 de lei volum total de credite in valuta).

Valcea, probleme la imprumuturile in valuta

In judetul Valcea, totalul restantelor este de aproape patru milioane de lei, dar 99% din ele provin de la creditele in valuta. La imprumuturile in lei, valcenii au fost bun-platnici in luna februarie, comparativ cu ianuarie. Si gorjenilor le-au crescut creditele neplatite la timp, dar cu 2,6 milioane de lei, la un volum total de imprumuturi de 1,7 miliarde de lei (total in lei si valuta, exprimata in lei). Si in Mehedinti restantele bancare s-au majorat, dar numai cu 0,9 milioane de lei, la un volum total de credite de 1,8 miliarde de lei.