Dezvoltarea pietei auto din Romania va fi impulsionata in 2006 atat de asteptata reprivatizare a societatii Daewoo Automobile, cat si de sporirea productiei la Automobile Dacia, sunt de parere reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Ei cred, de asemenea, ca uzina de la Craiova ar putea avea un proprietar pana la finele primului trimestru al acestui an, dupa care se va relansa.
Printre prioritatile APIA pentru acest an se numara stabilirea masurilor pentru prevenirea importurilor masive de masini de ocazie dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si simplificarea procedurilor de inmatriculare.
In acest sens, Brent Valmar, presedintele APIA, a dat exemplul Poloniei, unde au intrat 1,3 milioane de masini de ocazie in primul an dupa aderarea la UE.
De asemenea, oficialii APIA au subliniat decalajul dintre varsta medie a parcurilor auto din tarile vest-europene (circa 3,5 ani) si varsta medie de 12 ani a autovehiculelor inmatriculate in Romania, precum si diferenta intre normele care reglementeaza gradul de poluare in vestul Europei (Euro V) si piata autohtona (Euro III). (Senica Micu)