Reprezentantii Rafo Onesti au cerut autoritatilor sa permita rafinariei sa plateasca TVA dupa procesarea titeiului, si nu la momentul cumpararii materiei prime, a declarat directorul general al firmei, Paul Ivascu.
Acesta, alaturi de Marin Anton, reprezentantul actionarului majoritar al Rafo, firma Balkan Petroleum, si Ion Marian, liderul Sindicatului Rafinorul, s-a intalnit vineri cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, si cu presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbarcea, pentru a discuta situatia rafinariei.
“La aceasta ora, Rafo are 69.000 de tone de titei la Oil Terminal Constanta si urmeaza sa primeasca maine alte 80.000 de tone de titei, dar nu are bani sa plateasca. De aceea, am cerut un certificat de exonerare sau posibilitatea de a plati TVA dupa procesare. Rafo este singurul operator care plateste TVA atunci cand ia titei. Dar autoritatile au spus ca vor analiza situatia“, a declarat Marin Anton. Liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian, citat de “Ziarul de Bacau“, a spus ca rafinaria poate fi repornita prin eliberarea certificatului de exonerare a datoriilor. In cazul care acest certificat va fi dat, Rafo poate primi titei care ii poate asigura functionarea.
Rafo a inceput marti procedurile de oprire a activitatii din lipsa materiei prime. Reprezentantii societatii au aratat la aceea data ca sunt obligati sa achite TVA in avans, ceea ce a creat un blocaj financiar. “Fiecare zi in care Rafo nu functioneaza ne creeaza pierderi de 12-15 miliarde de lei pentru plata utilitatilor“, a precizat Ivascu.
Fostul guvern a aprobat in noiembrie o ordonanta de urgenta care prevedea transferul catre AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la Rafo si Carom Onesti, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale, inclusiv accesoriile aferente acestora, in vederea recuperarii. In decembrie, Cabinetul Tariceanu a suspendat, pentru o perioada de 90 de zile, aplicarea actului normativ. Executivul a luat aceasta decizie pentru a reevalua impactul pe care masurile cuprinse in actul normativ respectiv il au in plan economic si social, precum si pentru a clarifica litigiile juridice rezultate.
Cu aproape doua saptamani in urma, deputatii au respins ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Nastase.