Craiovenii care beneficiaza de ajutor social se pot considera norocosi, zilele acestea urmand sa primeasca venitul minim garantat pentru lunile iulie si august. Nu acelasi lucru se poate spune despre cei peste 15.000 de beneficiari ai venitului minim garantat din judetul Dolj, care risca sa isi primeasca banii pe luna august si septembrie cu mari intarzieri.
Modificarile aduse prin Legea nr. 115/2006 privind acordarea venitului minim garantat, dar si normele metodologice in functie de care oamenii fara venituri au dreptul la ajutor social au iscat numeroase controverse. Primariile au trimis deja oameni in teren care sa intocmeasca noi anchete sociale, beneficiarii fiind obligati sa completeze adeverinte de venituri si bunuri, sa-si reactualizeze intreg dosarul. Pe de o parte, multi reprezentanti ai primariilor considera ca plata veniturilor sociale pe luna septembrie se va face cu intarziere, altii, dimpotriva, au gasit metode prin care sa faciliteze punerea in aplicare a noii legi. "Am luat decizia ca pe cei 6.200 de beneficiari ai venitului minim garantat sa ii punem in plata pentru doua luni, atat pentru luna iulie, cat si pentru august, ai carei bani trebuia sa ii primeasca in septembrie. Aceasta hotarare vine in sprijinul nevoiasilor, dar si al nostru, ca institutie, ca sa dispunem de timpul necesar efectuarii anchetelor sociale pe baza noilor norme metodologice care vor intra in vigoare de la 1 septembrie. Am stabilit asadar orele de munca pe care beneficiarii de venit minim garantat trebuie sa le efectueze pentru a-si primi banii pentru cele doua luni pentru care ii platim. Speram sa nu intampinam probleme oferindu-le banii inainte de efectuarea orelor de munca in folosul comunitatii", a mentionat Rodica Tenea, directoarea Directiei de Asistenta si Protectie Sociala, din cadrul Primariei Craiova.
Consiliul local va incerca sa restrictioneze acordarea banilor pentru saraci
In plus, reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala au mentionat ca exista deja pe teren angajati care au trecut la efectuarea anchetelor sociale pe baza noii legi si noilor norme metodologice care aduc liste cu bunuri de stricta necesitate pentru o familie si alte bunuri pe care, daca beneficiarii le poseda, vor fi taiati de la primirea venitului minim garantat. Reprezentantii Primariei Craiova considera ca noile norme metodologice sunt "extrem de generoase", necesitand obligatoriu introducerea unor criterii care sa restrictioneze intr-un fel numarul beneficiarilor. "Ar fi fost practic imposibil sa efectuam anchetele sociale pe baza noilor norme metologice, doar in cateva zile, chiar daca am fi avut o armata de oameni angajata. Vreau sa propun in sedinta de consiliu din luna septembrie anumite criterii restrictive, deoarece, desi legea spune una, normele metodologice o anuleaza, oferind dreptul la ajutor social mai multor oameni. Nu este firesc ca o familie, beneficiara a venitului minim garantat, sa poata dispune de toate bunurile considerate in normele metodologice de stricta necesitate, ca: frigider, aparatura electrocasnica, televizor, calculator, masina de spalat automata etc., iar alte mii de oameni din Craiova care nu au nici macar o mica parte din aceste bunuri traiesc in saracie din pensii de mizerie, considerate insa venituri, neoferindu-le posibilitatea sa primeasca ajutor social", a adaugat Rodica Tenea.
In plus, daca pana acum, dintr-o familie compusa din patru persoane care aveau toate dreptul la venitul minim garantat, una nu se prezenta la orele de munca pe care trebuia sa le efectueze in folosul comunitatii, ajutorul social se sista intregii familii. Noua lege insa stipuleaza ca ajutorul social sa ii fie sistat doar celui care nu a efectuat numarul de ore in folosul comunitatii, restul membrilor familiei putandu-si primi banii.