Ministerul Finantelor Publice a emis, pe 10 iulie, un act normativ pregatitor pentru aparitia Camerei Consultantilor Fiscali (CCF), a carei activitate va fi finantata din venituri proprii.
Actiunea "Organizarea examenului pentru dobandirea calitatii de contabil fiscal" a avut loc, urmand ca Regulamentul de organizare si functionare a CCF sa fie aprobat. Aparitia acestui organism va reprezenta o oportunitate pentru specialistii din domeniu care isi vor pierde locurile de munca din institutiile financiar-bancare care se vor restructura.
CCF va functiona in temeiul prevederilor OG 71/2001 privind organizarea si functionarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata prin Legea 198/2002. Activitatea consultantilor fiscali va consta in: acordarea de servicii profesionale privind asistenta de specialitate la intocmirea declaratiilor de impozite si taxe; asistenta pe probleme fiscale; asistenta privind creantele bugetare, cum sunt: amenzi, penalitati si majorari, cu respectarea prevederilor legale in vigoare; reprezentare in fata organelor fiscale si reprezentare in fata organelor judecatoresti. De asemenea, ei pot desfasura si expertize contabile, audit financiar, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Organele de conducere ale Camerei sunt: Conferinta Nationala, Consiliul Superior al Camerei si Biroul permanent al Consiliului Superior al Camerei. Fiecare membru cu drept de vot al CCF are dreptul la un singur vot. Persoanele fizice care au calitatea de consultant fiscal, pentru a deveni membri ai CCF, vor solicita inregistrarea in registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala prin depunerea unui dosar care va cuprinde: cererea-tip; actul de identitate in copie legalizata, certificatul de atestare a calitatii de consultant fiscal, eliberat de MFP, in copie legalizata, documentul de plata taxei de inscriere in evidenta CCF, in copie, cu prezentarea actului oficial, certificatul de cazier judiciar, certificatul de cazier fiscal, actul in baza caruia detine spatiul pentru desfasurarea activitatii profesionale, in copie legalizata, si doua fotografii de 2/3 cm.
CCF va avea obligatia sa intocmeasca Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala, structurat in plan administrativ-teritorial.