Grupurile de societati vor putea fi scutite de anul viitor de obligatia intocmirii unor situatii financiare consolidate, in cazul in care au o cifra de afaceri cumulata mai mica de 35 de milioane de euro si mai putin de 250 de salariati, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
Ordinul vizeaza aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene si preia integral normele UE in domeniu.
Legislatia romaneasca in vigoare contine, in proportie de 80-90%, prevederi armonizate cu cele europene.
De asemenea, ordinul prevede ca societatile-mama ale grupului de firme vor fi scutite din 2006 de obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate, daca firmele din grup nu depasesc impreuna, la data bilantului, valorile-limita pentru cel putin doi dintre urmatorii indicatori, respectiv active, cifra de afaceri si numarul de salariati.
In cadrul ordinului este stabilita o limita de 17,52 milioane de euro pentru activele totale, 35,04 milioane de euro pentru cifra de afaceri neta si un numar mediu de 250 de salariati in cursul exercitiului finanicar. Scutirea mentionata anterior nu se aplica daca valorile mobiliare ale unei filiale care urmeaza sa fie consolidata sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.
„Aceste reglementari nu produc o revolutie in contabilitate. Daca in forma anterioara a legislatiei romanesti directivele europene au fost armonizate, fiind preluate in proportie de 80-90%, prin acest ordin reglementarile contabile vor fi conforme cu directivele IV si VII ale Uniunii Europene. Nu trebuie sa existe prevederi obligatorii in directivele UE, care sa nu fie transpuse in legislatia noastra. La data aderarii trebuie sa existe o conformitate deplina a legislatiei“, au declarat pentru Mediafax reprezentanti ai Ministerului Finantelor.
Astfel, situatiile anuale consolidate vor fi elaborate, potrivit reglementarilor contabile conforme cu Directiva a VII-a a Uniunii Europene, de catre societatea-mama care face parte dintr-un grup de companii. O societate-mama este obligata sa intocmeasca situatii consolidate daca face parte dintr-un grup de companii. De asemenea, trebuie sa detina majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intr-o alta societate, numita filiala.
Actul abroga ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 772/2000 de aprobare a normelor privind consolidarea conturilor si oricare alte dispozitii contrare.