Oficiali ai principalului jucator de pe piata asigurarilor de viata din Romania considera ca autoritatile au inceput cu un pas gresit reforma pensiilor. Astfel, potrivit presedintelui ING Asigurari de Viata, Bram Boon, autoritatile ar fi trebuit sa promoveze mai intai pensiile private obligatorii in contextul in care contribuabilii romani au nevoie de o perioada de "familiarizare" cu notiunea de pensii private. Romania si Albania sunt ultimele tari din Europa care nu au implementat un sistem de pensii bazat pe administrare privata. "Reforma pensiilor ar fi trebuit sa legifereze pensiile private obligatorii (pilonul II) inaintea pensiilor private facultative (pilonul III), ceea ce ar fi fost mai bine din punct de vedere al promovarii ideii de pensie privata, pentru ca obligativitatea acestora i-ar fi determinat pe viitorii contribuabili sa se informeze in legatura cu ceea ce inseamna pensiile private si avantajele lor fata de pensiile de stat", a declarat pentru agentia NewsIn, Bram Boon.
Promovarea, pe primul plan
Presedintele ING Asigurari de Viata considera ca un aport important la reusita reformei il va avea promovarea eficienta a noului sistem. "Extrem de importanta va fi campania de promovare a pensiilor private care va fi elaborata si pusa in practica de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)", a spus Boon. Atat valoarea fondurilor alocate campaniei publicitare, cat si "priceperea" celor de la CSSPP vor influenta semnificativ evolutia implementarii sistemului de pensii private. "Sper ca cei de la CSSPP sa aiba atat priceperea, cat si fondurile necesare pentru a pune la punct o campanie eficienta si de calitate, fara de care reforma pensiilor in Romania ar putea esua", a adaugat Bram Boon.
Interzis prognozelor in reclamele la fonduri de pensii private
In cuprinsul materialelor publicitare referitoare la fondurile de pensii private sunt interzise estimari sau prognoze privitoare la performantele viitoare ale fondului de pensii facultative, precizeaza un proiect de norma publicat spre dezbatere pe site-ul oficial al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Pentru fondurile de pensii facultative autorizate de mai putin de un an, performantele publicate vor fi aferente unei perioade de cel putin un semestru/trimestru/luna, dupa caz", mai precizeaza proiectul de norma. In materialul publicitar tiparit, informatiile vor fi scrise cu caractere de aceeasi marime, forma si culoare, astfel incat mesajul sa fie in permanenta lizibil.
In materialul publicitar difuzat prin mijloace audio, informatiile vor fi prezentate cu aceeasi viteza, intonatie, voce, tonalitate si volum.
"Daca sunt publicate performantele anterioare ale fondului de pensii facultative/administratorului, acestea vor fi aferente unei perioade de cel putin un an", mai precizeaza proiectul de norma.
Din 2007, Comisia de Supraveghere va fi pe cont propriu
"Problema fondurilor este foarte importanta, pentru ca din informatiile mele, de anul viitor, colaborarea dintre CSSPP si Banca Mondiala va lua sfarsit, iar Comisia va trebui sa se finanteze din resurse proprii", a mai spus Boon. Potrivit CSSPP, comisia va demara in toamna acestui an o campanie de publicitate destinata promovarii sistemului de pensii private. Campania va fi sustinuta financiar de Ministerul Muncii, prin intermediul unui imprumut de la Banca Mondiala. Prima etapa a campaniei publicitare are alocate fonduri in valoare totala de aproximativ trei milioane de euro.
CSSPP, infiintata cu un credit de la Banca Mondiala
Pentru a accelera constituirea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a fost obtinut un credit de la Banca Mondiala. Institutia Internationala a permis folosirea liniei de creditare si pentru a se da salarii, acestea fiind cuprinse in cheltuielile operationale. Astfel, in primele 18 luni de la infiintare, activitatea CSSPP va fi finantata cu banii Bancii Mondiale. In cadrul acestui imprumut, pentru infiintarea CSSPP a fost alocata suma de 1,6 milioane dolari, dintre care un milion dolari pentru cheltuieli de capital si 600.000 dolari pentru cheltuieli operationale.