Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut in octombrie cu 63 de milioane euro, de la 28,339 miliarde euro la 28,402 miliarde euro, in contextul unor intrari de 1,27 miliarde euro, din care 300 de milioane euro reprezinta primul imprumut de la Banca Mondiala.
Intrarile la rezerva de 1,278 miliarde euro in octombrie au provenit din modificari ale rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (primul imprumut de la Banca Mondiala- n.r.), alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele, se arata intr-un comunicat al BNR.
Suma de 300 de milioane de euro aferenta primului imprumut pentru politici de dezvoltare aprobat de Banca Mondiala a intrat in contul Ministerului Finantelor Publice in data de 21 octombrie.
Pachetul de asistenta financiara in valoare de 19,95 de miliarde euro convenit cu reprezentantii Comisiei Europene (CE), ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale (BM) include si trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare in valoare totala de un miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar.
In aceeasi perioada BNR a contabilizat iesiri de la rezerva valutara de 1,215 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, precum si alte cheltuieli.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia s-a situat la 2,34 miliarde euro, in crestere cu 70 de milioane euro.
Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 octombrie au fost de 30,74 miliarde euro, fata de 30,61 miliarde euro la 30 septembrie.
Platile scadente in luna noiembrie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 113 milioane euro.