Directorii centralelor termoelectrice din subordinea Ministerului Economiei au termen pina la sfirsitul acestei luni sa îmbunatateasca rata de colectare a facturilor, altfel riscind sa îsi piarda postul, iar rau-platnicii sa ramina fara caldura, a declarat ministrul de resort, Codrut Seres.

Codrut Seres a mentionat ca exemplu CET Galati, care are de încasat de la societatea de distributie a energiei termice Apaterm creante de circa 200 de milioane de lei (2.000 de miliarde de lei vechi), unele restante avind o vechime de doi-trei ani. Ministrul a spus ca va organiza întilniri cu reprezentantii Consiliului Local, care coordoneaza activitatea regiei respective, pentru a încerca sa solutioneze aceasta problema. Codrut Seres a mai declarat ca daca regia nu va plati facturile restante, CET Galati ar putea solicita chiar executarea Apaterm si preluarea retelei de distributie. Astfel, producatorul de energie termica ar putea încheia individual contracte de furnizare cu populatia. Ministrul a spus ca o situtie similara a fost la Drobeta Turnu Severin, însa dupa preluarea retelei de distributie de catre termocentrala care deserveste orasul, aceasta a înregistrat cel mai mic pret de livrare a energiei termice. Intrebat daca centralele vor opri livrarea agentului termic catre populatia rau-platnica, directorul Termoelectrica, Ovidiu Pop, a raspuns: "De ce sa le oprim? Nu le mai pornim. De aceea a cerut ministrul ca ratele de încasare sa fie mai bune". El a apreciat însa ca producatorii de energie termica au gasit întotdeauna solutii pentru a nu se ajunge la o astfel de situatie. "La nivel de tara, restantele de peste un an de zile se ridica la 916,1 milioane de lei (9.161 miliarde de lei vechi)" a precizat Pop. Cea mai mare pondere în aceasta suma o au facturile neplatite de populatie, prin regiile autonome. Datoriile Termoelectrica depasesc însa nivelul sumelor de încasat, societatea avind de achitat 1.797 de lei (17.970 de lei vechi) catre bugetul de stat, circa 38 milioane de lei (380 de miliarde de lei vechi) catre AVAS, si 218,5 milioane de lei (2.185 miliarde de lei vechi) catre furnizori. In ceea ce priveste stocurile pentru iarna, ministrul Economiei a aratat ca o parte din acestea sint deja constituite, iar din punct de vedere al achizitiei de combustibil si a stadiului lucrarilor de reparatii nu se înregistreaza deficiente. El a mai spus ca producatorii care folosesc combustibili precum gazul sau pacura au solicitat majorarea tarifului de producator, avind în vedere cresterea preturilor la aceste categorii de combustibili pe pietele internationale.

Nu vor fi probleme cu incalzirea la iarna !

Sustine directorul Electrocentrale Galati, Roberto Avram, care afirma ca societatea are nevoie de 46 de milioane de dolari pentru achizitionarea combustibilului necesar pentru producerea caldurii in anotimpul friguros. "Din resurse proprii avem in jur de 21 de milioane de dolari si ne-ar mai trebui diferenta, adica in jur de 25 de milioane de dolari. Pina acum, in ultimii 3 ani, Electrocentrale a apelat la contractarea unor credite, dar ministrul Codrut Seres nu agreeaza aceasta solutie, propunind ca Primaria sau Apaterm sa faca un credit pentru a achita combustibilul. Incasarile au crescut in ultimele luni, dar sumele nu sint suficiente", a declarat directorul Electrocentrale, Roberto Avram.