Rafinaria din Onesti va fi pornita joi sau vineri, ne-a declarat Paul Ivascu, directorul general al rafinariei. Ivascu ne-a spus ca a gasit “un partener din exterior care in baza unui contract de procesare titei, semnat in cursul zilei de astazi“, va ajuta compania sa-si reia activitatea. Reprezentantul Rafo a precizat ca nu va face public numele sau tara de provenienta a acestuia decat dupa ce contractul de procesare va fi perfectat. Ivascu a tinut sa adauge ca a pastra secret numele acestui partener asigura protectia sa si a rafinariei. Partenerul extern va suporta plata garantiei importului de petrol in vama, iar din banii primiti din procesarea titeiului importat urmeaza ca Rafo sa-si plateasca datoriile curente la electricitate si gaze naturale, precum si salariile muncitorilor.
Ivascu a mai aratat ca in perioada imediat urmatoare se va intalni cu reprezentantii societatilor de distributie Electrica si Distrigaz Nord pentru a gasi o solutie de plata a datoriilor acumulate in perioada in care rafinaria a fost oprita. La 19 aprilie, au fost declansate procedurile de oprire a activitatii rafinariei din lipsa materiei prime. Conducerea societatii spune ca in acel moment Rafo a intrat in blocaj financiar din cauza ca este obligata sa plateasca in avans TVA pentru titeiul importat.
Potrivit declaratiilor de atunci ale directorului general al rafinariei onestene, numai declansarea procedurii de repornire a rafinariei, care dureaza sapte zile, va costa aproximativ 300-350 de miliarde de lei.