Moshemordechai.ro: Tatoiu

Marile spirite ale renasterii, acei nelinistiti iscoditori, care incercau sa patrunda cu minte cat mai mult din tainele lumii, erau niste mediocri, niste prapaditi, niste ingalati, pe langa colosala personalitate care este Monica Tatoiu. Da Vinci, vai de capul lui, amaratul. A pictat acolo cateva prostioare, a bajbait-o prin anatomie si a zapacit-o de tot prin fizica si alte domenii. Cati l-au oprit pe Da Vinci asta la mall, sa-i ceara sfatul? Unde a lucrat italianul asta? A avut macar serviciu? A condus el o multi-nationala? A pictat? Da? Si Monica Tatoiu nu se picteaza?
Monica Tatoiu e sinteza perfecta dintre omul renasterii, plurivalent, interesat de intreaga miscare a lumii, si omul modern, hiper-specializat, ultra-nisat. Nimic mai simplu de demonstrat.
Exista o discutie despre politica? Madam Tatoiu trebuie sa fie prezenta. Pentru ca se pricepe. Se uita la televizor, are o magazie plina cu pareri si dispune de o intelegere superioara a fenomenului, inaccesibila simplilor muritori. Doctrinele politice le-a mancat la micul dejun, cu ardei copti, bine trecuti prin otet. Ardeii, nu doctrinele. Ce i se pare ei gafa, neizbutit, deci stangacie, e de stanga. Stanga-stangacie, clar, e limpede. Ce i se pare ei drept e de dreapta. Drept-dreapta, simplu. Dar poate sa se razgandeasca. Si atunci stanga devine dreapta si dreapta devine salata de ardei copti. Oricum, Monicai Tatoiu nu-i plac extremistii, adica aia care zbiara prin studiouri ca istericii si nu lasa pe nimeni sa vorbeasca, au pareri despre orice si scot pe oricine din sarite.
La o discutie despre economie trebuie sa fie prezenta. Ar fi putut lua premiul Nobel pentru economie, daca ar fi vrut, dar n-a avut timp, ca era ocupata sa vanda oja de unghii. Se pricepe la economie pentru ca a fost directoare la o firma, de unde au dat-o afara. Ba mai mult, are conexiuni cu invatamantul economic: la o nunta a stat la aceeasi masa cu o doamna care are baiatul student la ASE.
In sport e mai mult decat competenta. Are un sot care e microbist, deci e competenta. Politica internationala? Se pricepe! Are CNN pe cablu si a circulat mult cu avionul. Se discuta despre feminism? Neaparat trebuie sa participe la discutie, pentru ca - nu va lasati inselati de aparente!- e femeie. Problemele mamelor? Pai ea e mama! Astronomie? La ce ora e emisiunea, ca vine! Astia de la Discovery nu fac talk-show-uri? Ca ea ar participa. E cumnata cu o cometa si are un var care a facut armata la quasari. Muzica? Oho, pai ea canta de cum se trezeste. Literatura? Cum sa nu. Si acum mai tine minte din cartea aia pe care a citit-o... cum se numea... era scrisa de ala... in fine, se pricepe. Psihologie? Domnule, dar ea e cel mai bun psiholog, ca a lucrat cu oameni, spre deosebire de zootehnisti, care au lucrat cu vaci, scroafe si gaini. Zootehnie? Dar ea are un pekinez, cum sa nu se priceapa? Medicina? Pai, la ce varice are ea, cum sa nu se priceapa? Civilizatii extraterestre? Nu exista! Daca ar fi existat ar fi cumparat rujuri de la ea.
Pe scurt, madam Tatoiu e mai dihai decat miezul din dodoasca. Acolo unde competenta o paraseste ( adica mai tot timpul, in opinia noastra, extrem de rar- in opinia ei) o ajuta, desigur, "bunul simt", din care madam Tatoiu e convinsa ca a primit cateva hectare, pe Legea 18.
Intransigenta din fire, Monica Tatoiu are un profund dispret fata de politicienii astia care se pricep la orice, mahalagii care se baga aiurea in discutie, prost-crescutii care nu lasa pe nimeni sa vorbeasca si prostii care nu iau seama la ce le iese pe gura.
In acelasi timp, Monica Tatoiu e foarte strict specializata. Chiar daca insiruirea de mai sus ne evoca o personalitatea complexa, cu o cultura impozanta si o eruditie fara seaman, doamna Tatoiu e de fapt experta pe un domeniu extrem de tehnic si de bine precizat: Basescu e un zeu, Antonescu si Ponta niste zevzeci. Pentru ca intreaga gnoza tatoiana e fundamentata pe acest adevar fundamental: Basescu e un zeu, Antonescu si Ponta niste zevzeci.
Monica Tatoiu s-a obisnuit sa fie contestata. A patit-o si Copernic, mai inainte. Au patit-o si Galilei, Newton, Darwin. O pateste si ea. Insa continua sa isi desavarseasca opera, stiind ca posteritatea ii va da dreptate. Pentru ca dincolo de carcotelile unor misogini, de maraielile nemernicilor care nu inteleg maretia lucrarii ei, stie ca istoria va fi marcata de remarcabila ei contributie la dezvoltarea umanitatii, lucrarea ei : Basescu e un zeu, Antonescu si Ponta niste zevzeci punand bazele marii stiinte a pupincurologiei.