Presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL), avocatul Arin Stanescu, ne-a declarat ca „procesul statului cu Rafo se afla in situatia ca judecatorul sindic sa reanalizeze planul de reorganizare“. Potrivit lui Stanescu, a fost admis recursul statului, iar judecatorul sindic va trebui sa se pronunte din nou si in principiu asupra planului de reorganizare si sa ia decizia daca il admite sau nu. Trebuie spus ca planul de reorganizare a Rafo prevede conversia tuturor datoriilor in actiuni si, in paralel, fuziunea rafinariei cu combinatul de cauciuc sintetic Carom Onesti. Astfel, reorganizarea ar urma sa converteasca in actiuni datorii de peste 18.000 de miliarde de lei vechi, iar statul sa devina actionar majoritar al companiei rezultate in urma fuziunii dintre Rafo si Carom.
De remarcat ca exista doua posibilitati, prima - judecatorul sindic nu accepta planul de reorganizare - si a doua - judecatorul accepta planul si decide reluarea votului asupra planului de reorganizare. In situatia in care statul roman nu este de acord cu acest plan, sunt mari sanse ca procesul de conversie a creantelor in actiuni sa nu fie validat. De altfel, seful UNPRL a precizat ca „nu se poate transforma o creanta in actiuni fara acordul creditorului respectiv“.
In acelasi timp insa, trebuie spus ca situatia Rafo este oarecum controversata si hilara in acelasi timp. Recent, Marin Anton, consilierul presedintelui Balkan Petroleum, proprietarul rafinariei, a declarat ca Rafo a fost vanduta ucrainenilor de la Alfa Oil. Numai ca a doua zi, presedintele Balkan Petroleum, Marian Iancu, a spus ca nu a vandut nimanui rafinaria din Onesti. „Deocamdata, pot sa va spun ca nu (am vandut - n. red.). Daca voi vinde, voi vinde pe bani multi, foarte multi, pentru ca am si muncit mult“, a precizat la sfarsitul saptamanii trecute proprietarul Rafo.