Pentru a proteja cetatenii, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) impune restrictii in realizarea reclamelor pentru fondurile facultative de pensii. Companiile de asigurari, interesate de administrarea unor asemenea fonduri, nu contesta deciziile Comisiei, care va trebui sa-si dea acordul pentru difuzarea oricarui spot publicitar despre pensiile private.
CSSPP va interzice administratorilor de fonduri de pensii facultative sa foloseasca sintagme de genul "rezultat garantat" sau "castig garantat", potrivit NewsIn. Astfel, materialul publicitar va trebui sa fie aprobat in prealabil de catre comisie.
Reglementarile CSSPP elimina din reclame si comparatiile cu alte fonduri de pensii sau cu alti administratori, dar si formulari de genul "cea mai mare societate de administrare a fondurilor de pensii", "cea mai buna schema facultativa de pensii" sau "cel mai performant fond". Nu vor putea fi utilizate nici asa-zisele testimoniale, adica declaratii ale fostilor sau actualilor participanti. De asemenea, potrivit normei CSSPP, trimiterile la performantele anterioare ale fondurilor de pensii private facultative sau ale administratorului vor contine precizarea "performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare".
Cu alte cuvinte, administratorii de astfel de fonduri trebuie sa solicite ca la finalul reclamei sa se spuna ca profitul nu este garantat. Spre deosebire de reclamele la medicamente, unde finalul care contine avertismente se citeste in ritm alert, la spoturile pentru aceste fonduri se impune folosirea aceleiasi tonalitati pe tot timpul difuzarii lor. Astfel, potentialul contribuabil va intelege clar tot mesajul reclamei si va alege in cunostinta de cauza.

Sanctiuni pentru administratori

Nerespectarea normelor mentionate mai sus ii va lasa pe administratorii in cauza fara autorizatie, conform prevederilor comisiei. Exista si alte situatii in care CSSPP poate retrage autorizatia unui administrator. Spre exemplu, daca intarzie plata contributiilor la fondul de garantare pe o perioada mai mare de trei luni sau daca nu reuseste sa obtina randamentul propus.
In continuare, administratorul va trebui sa prezinte comisiei situatia financiara a fondului administrat la data retragerii. Situatia va fi auditata de catre un auditor financiar extern autorizat. Portofoliul administratorului caruia i se retrage autorizatia va fi transferat altuia, daca CSSPP va aplica norme similare pietei de asigurari, ne-a explicat Marius Onofrei, director de Comunicare la Allianz ¥iriac. Iar in caz de transfer, valoarea contului contribuabilului ramane aceeasi, adauga Onofrei, care arata ca, indiferent de cine administreaza fondul facultativ, economiile clientilor sunt in siguranta.
Intrucat contributia la acest sistem privat de pensii va fi obligatorie pentru persoanele cu varsta pana la 35 de ani, Onofrei arata ca multe companii de asigurari, inclusiv Allianz, sunt interesate sa administreze astfel de fonduri. Depinde insa de finalizarea legislatei din domeniu. Directorul Allianz estimeaza ca la finele toamnei va incepe procesul de autorizare a administratorilor, urmand ca in 2007 sistemul sa fie operational.