Aproximativ 100 de persoane din sindicatul Solidaritatea de la Alro Slatina au protestat ieri pe platoul din fata cladirii administrative a fabricii. Acestea se tem ca numarul locurilor de munca va scadea cu 400.

Liderul sindicatului Solidaritatea, Ion Ion, a acuzat patronatul companiei de incalcarea legislatiei muncii, ignorarea sindicatelor si fortarea angajatilor sa plece din fabrica. Acesta a precizat ca sindicatele au intrat in posesia unei notificari din 16 februarie in care noua organigrama a Alro are numai 2.974 de salariati, cu aproximativ 400 mai putini decat in prezent. Notificarea nu a fost insa urmata de vreo alta masura sau decizie prin care sa se specifice daca angajatii vor fi disponibilizati.
Sindicalistul sustine ca sefii au liste cu angajatii care trebuie sa plece si ii forteaza pe acestia sa depuna cereri pentru a parasi uzina.
Ion Ion a precizat ca va incerca sa obtina semnaturi de la cat mai multi salariati din fabrica, desi celelalte sindicate din Alro nu s-au alaturat protestelor organizate de Solidaritatea.
El a anuntat ca sindicatul va organiza zilnic proteste, timp de o ora, pana ce va primi asigurari ca vor fi pastrate locurile de munca. Ion Ion a mentionat ca ieri a avut si o discutie cu directorul Gheorghe Dobra, care a spus ca, deocamdata, nu s-a luat nici o decizie.

Patronatul analizeaza posibilitatea reducerii personalului

Oficial, conducerea companiei a comunicat ca este luata in calcul posibilitatea diminuarii personalului, in cadrul unor masuri care ar urmari reducerea costurilor, dar este doar o varianta de lucru si nu a fost luata nici o hotarare. Conducerea companiei sustine ca totul depinde de evolutia in plan mondial a pietei pe care Alro o monitorizeaza atent.
Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, a declarat ca programul de scadere a costurilor continua si anul acesta, printr-o reducere totala a productiei cu 65.000 de tone. Reducerea productiei a fost deja operata prin inchiderea halei de productie numarul 9, in luna ianuarie.
Liderul sindicatului Aluministul din Alro Slatina, Constantin Popescu, a precizat ieri ca a primit asigurari de la conducerea fabricii ca nu vor fi operate deocamdata reduceri de personal sau de capacitati.