Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) va initia, pâna în septembrie, o lege care va stabili formule clare de calcul al dobânzii variabile, ca urmare a controalelor efectuate în domeniul serviciilor bancare, a anuntat ieri presedintele institutiei.Dobânzile practicate de banci pentru fiecare credit ar urma sa fie formate din dobânda de baza a acelei banci, plus o marja de profit si risc, nemodificabila. Pentru modificarea dobânzii de baza, banca ar urma sa fie obligata sa notifice clientul prin extrasul de cont, iar clientul va avea optiunea sa accepte majorarea dobânzii sau sa ramburseze integral creditul si sa îl transfere la alta banca.„Legislatia este saraca în modul de stabilire a dobânzilor variabile. Bancile maresc dobânzile variabile dupa cum vor, percepând dobânzi mici pentru noii clienti, dar marindu-le pentru cei vechi“, a declarat presedintele ANPC, Dan Vlaicu, citat de NewsIn. El a adaugat ca, în momentul în care vor fi stabilite o dobânda de baza a bancii si o marja fixa de profit si risc, marirea sau micsorarea dobâzii se va face atât pentru clientii vechi, cât si pentru cei noi. 
14 banci sanctionate de ANPC Propunerea legislativa a ANPC vine ca urmare a controalelor efectuate în ultimele luni la peste 20 de institutii bancare, dintre care 14 au fost sanctionate. Cuantumul amenzilor a fost de 150.000 de lei.Principalele abateri constatate de inspectorii ANPC sunt: comisioanele introduse pe parcursul derularii contractelor, care nu erau mentionate la momentul încheierii acestora, tarifele mari pentru eliberarea unor adeverinte, modificarea dobânzilor si a comisioanelor fara notificare, tranzactii bancare eronate, înregistrarea consumatorilor la biroul de credit pentru datorii pe care acestia nu le aveau, deficiente în functionarea cardurilor bancare, nerespectarea ofertelor publicitare si comportamentul grosolan al angajatilor bancii.
Bancile sanctionate contraventional, pentru una sau alta dintre abaterile de mai sus, sunt: Banca Româneasca, ABN Amro Bank, Volksbank, Credit Europe Bank, UniCredit Tiriac, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, BRD SocGen, Banca Comerciala Româna, CEC Bank, Bancpost, OTP Bank, Libra Bank si Banca Comerciala Carpatica.