Avand in vedere ca guvernul amana luarea unei decizii in privinta controversatei triplari a taxei auto, proprietarii de masini nedreptatiti de deciziile luate la sfarsitul anului trecut de cabinetul Tariceanu incearca sa-si faca dreptate in instanta.

Peste 220 de persoane au actionat in judecata Directia Generala a Finantelor Publice Alba pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare. 130 dintre acestea au castigat deja procesele. Sumele platite pentru 80 de cetateni carora instanta le-a dat castig de cauza se ridica la peste 520.000 de lei, in timp ce alte 50 de persoane asteapta sa primeasca banii, dupa ce instanta va comunica Finantelor Publice Alba sumele exacte. Printre cei care au intentat proces se afla si o firma de leasing, managerul acesteia declarand ca va primi banii de la finante in termen de 60 de zile, dupa care ii va restitui clientilor sai sau le va echivala ratele de leasing. Pe rolul Judecatoriei si Tribunalului Alba mai sunt circa 100 de dosare, care au ca obiect restituirea taxei de prima inmatriculare.
Atitudinea luata de proprietari vine dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, pe 19 ianuarie, cererea Consiliului Superior al Comisariatului pentru Societatea Civila (CSC) de anulare a ordonantei de guvern privind triplarea taxei. Consiliul Superior al Comisariatului pentru Societatea Civila a depus pe 12 decembrie, la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, o contestatie prin care Guvernul Romaniei este chemat in judecata pentru ca a triplat taxa auto pe masinile second hand, dar aceasta a fost respinsa de Curtea de Apel.
Comisariatul pentru Societatea Civila a facut contestatia in urma sesizarilor populatiei, adresate acestei institutii. CSC considera ca noua taxa incalca Tratatul Comunitatii Economice Europene (CEE) si Constitutia Romaniei. „Triplarea taxei auto pentru autoturismele second hand incalca articolul 95 din Tratatul CEE, care spune ca nici un stat nu poate aplica, pentru produsele din alte tari membre, impozite si taxe mai mari decat cele care se aplica produselor nationale similare“, a declarat atunci Ioan Grigore Prodan, comisar general, sef al Consiliului Superior in cadrul CSC.
În plus, CSC considera ca, prin adoptarea noii taxe auto, guvernul a incalcat acquis-ul comunitar, pentru ca valoarea taxei depaseste valoarea reziduala a autoturismelor second hand. CSC a solicitat si un punct de vedere din partea Comisiei Europene. „Speram ca, prin actiunea in justitie, sa blocam aplicarea taxei“, a spus Prodan.
Roxana DIMACHE