Proiectul politic si financiar al gazoductului Nabucco a fost aprobat de catre comisarul european pentru energie si ministrii de resort ai tarilor pe care acesta le va traversa. Suma la care a fost evaluat proiectul este de 5,8 miliarde de dolari.
Ministrii au sustinut propunerea unor exceptii de la reglementarile antitrust ale Uniunii Europene, pentru ca investitorii sa aiba garantii de alocare a fondurilor. Nabucco va contribui la imbunatatirea sigurantei energetice la nivel regional. Proiectul reprezinta o prioritate la nivel european pentru a diversifica furnizorii de titei si gaze.
Hotararea a fost luata dupa ce, in iarna, importurile de gaze naturale au avut de suferit in urma unor neintelegeri intre Rusia si Ucraina. ßi asta pentru ca Uniunea Europeana importa din Rusia 25% din totalul de gaze naturale. Investitiile pentru realizarea acestui proiect provin in proportie de 20-30% de la Banca Europeana pentru Investitii. Alte contributii vor avea Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. (S.N.)