Persoanele fizice care isi inlocuiesc electrocasnicele cu un consum ridicat de energie vor primi de la stat un bonus de circa 50 de euro la cumpararea altor aparate noi, dar sumele vor fi disponibile doar pentru cateva zeci de mii de cetateni. Plafonul va fi stabilit de Guvern. Scopul urmarit este reducerea cheltuielilor pentru a creste competitivitatea de ansamblu a societatii romanesti, care ar permite relocarea unor resurse importante pentru zone investitionale, se arata intr-un comunicat al ministrului Economiei si Finantelor.
Aceste stimulente vor fi acordate de la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului 2009. Statul va acorda, in perioada 2008-2010, aproximativ 500 de milioane de euro firmelor care investesc in centrale de producere a energiei din surse alternative, suma alocata pentru acest an, prin sistemul certificatelor verzi, fiind de 130 de milioane de euro. Este plafonul oferit de stat, care va creste continuu. Se ofera cote obligatorii pentru investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene, solare, biomasa si biocarburanti.
Un certificat verde se acorda pentru fiecare MWh produs din surse regenerabile livrat in reteaua electrica. Producatorii vand certificatele verzi furnizorilor, care sunt obligati sa le cumpere, intr-o proportie care creste treptat, de la an la an, in totalul livrarilor de electricitate pe care le realizeaza.
Cote anuale pentru furnizorii de energie
ANRE stabileste cote anuale de astfel de documente pentru furnizorii de energie, care sunt obligati sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de electricitate furnizata anual consumatorilor finali. Un certificat verde costa intre 24 si 42 de euro, iar autoritatile intentioneaza sa creasca valoarea la 26,2 si 46,2 euro. Va fi acordat un certificat verde pentru un MWh din surse eoliene livrat in retea, trei certificate pentru un MWh din surse solare, care va avea un pret de 140 de euro pe unitate, si un certificat verde pe fiecare doi MWh pentru energia produsa in microhidrocentrale (unitati cu o putere instalata de pana la 10 MW). Romania si-a propus, pana in 2020, ca un procentaj de 24 din totalul consumului brut de energie sa provina din surse regenerabile, peste tinta de 20% anuntata de CE. Potrivit pachetului legislativ elaborat de CE, pana in 2020, emisiile de CO2 trebuie reduse cu 20%, energia regenerabila sa acopere 20% din consumul brut, iar 10% din carburantii utilizati in transporturi sa fie reprezentati de componente nepoluante (biocarburanti).
Necesarul de investitii in proiecte de productie a energiei din surse regenerabile este cuprins intre sase si opt miliarde de euro pana in 2020, din totalul de circa 30 de miliarde de euro pentru intregul sector energetic national, a spus ministrul Economiei. In 2010, consumul de electricitate trebuie sa fie reprezentat in proportie de 33% din surse regenerabile, urmand sa creasca la 35% in 2015 si la 38% in 2020, obiective conforme strategiei energetice aprobate de Guvern anul trecut.